Uluslararası kredi kuruluşu S&P Türkiye kararını açıkladı

Uluslararası kredi kuruluşu S&P Türkiye kararını açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu onayladı ve ülkenin not görünümünün "negatif" olduğunu bildirdi. S&P, Türkiye’de erken seçim olacağını öngörmüyor.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu onayladı ve ülkenin not görünümünün "negatif" olduğunu bildirdi. Standard & Poor's tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 2017-2020 döneminde ortalama yüzde 3'lük bir büyüme öngörülüyor. 

S&P'nin bugün yaptığı açıklamada, negatif ekonomik görünüme yansıyan zayıf büyüme ve para birimindeki volatilite gibi risklerin, S&P'nin beklentilerinin üzerinde bir mali bozulmaya veya enflasyon baskılarına yol açabileceği belirtildi.    

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türk Lirası'nın dolar karşısında 2017 yılı içerisinde yüzde 6 güçleneceğini ve genel devlet borcunun 2017-2020 arasında GSYİH'nin yaklaşık yüzde 26'sını oluşturacağını öngörüyor. Bunun yanı sıra, S&P, Türkiye'de başkanlık seçimlerinin 2019 yılının Kasım ayında yapılacağı tahmininde bulundu. 

DOLAR KARARA NE TEPKİ VERDİ?

Güne 3.57'yle başlayan dolar gün boyunca 3.54-55 seviyesini test etti. Euro ise 3.90 seviyesinde seyrediyordu. S&P'nin kararı sonrasında dolar 3.54, euro kuru ise 3.90 seviyesindeki yerini korudu.

'DOLAR 3.52'LERDE KALMAYI SÜRDÜREBİLİR'

Ekonomist Beste Naz Köksal S&P'nin kararını Hurriyet.com.tr'ye yorumladı. Köksal; "S&P görünümü teyit etti. Negatif olarak görünürlüğü korudu. Şöyle bir durum var; S&P'nin görünümü negatifte tutması olası bir not indirimi için hazırlıklı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda 2017 ile 2020 arası büyümenin yüzde 3'te  kalacağını söylüyor. Zaten Türkiye ekonomisi yüzde 3 büyüme performansına sahip dolayısıyla uzun vadeli dönemde demek ki S&P ekonomik reformların başarılı olabileceğine şu an için inanmıyor çünkü büyüme rakamından bunu görebiliyoruz. S&P erken seçim görmediğinden bahsetmiş, bu da aslında siyasi risklerin o kadar da fazla olmadığı şeklinde yorumlamamıza neden oluyor. S&P kararının kuru olumlu ya da olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Özellikle dolar/TL kuru S&P'ye reaksiyon vermeyeli uzun zaman oldu. Bir süre daha kur 3.52'lerde destek olarak kalmayı sürdürebilir." değerlendirmesinde bulundu.

'GENEL OLARAK PİYASA ETKİSİ ÇOK FAZLA OLMAZ'

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Beklediğim şekilde oldu. S&P teyit etmiş oldu. Genel olarak piyasa etkisi çok fazla olmaz. Türkiye güçlü olmaya devam ediyor mali disiplin gibi sebeplerden ancak diğer taraftan yüksek bir enflasyon baskısı kurlarda yaşanabilecek artışların maliyet baskısı üzerinden enflasyonu daha yukarılara götürmesi söz konusu. Şu anda Türkiye'nin kredi notlarında bir düzelme görebilmemiz için elimizde yeterli argüman yok. Yüksek cari açık kapsamında ki zaten fiyatlandırmada avantajlı etkisinin yitirecek olduğu düşünecek olursak dış plazman ihtiyacı halen bizi dışarıya karşı kırılgan bir hale getiriyor. Bu Fed kaynaklı olabilir, Trump kaynaklı olabilir.... Dolayısıyla ben fiyat istikrarı açısından olumlu bir konumda olmadığımızı düşünüyorum. Zaten şu anda diğer derecelendirme kuruluşları açısından baktığımızda mevcut durumda Türkiye'nin yatırım yapılabilir notlarını geri kazanması için ekonomik gündemin ele alınması lazım. Zaten şu an birçok ekonomik hedeften uzak durumdayız. Büyüme aşağı, enflasyon yukarı doğru baskılanıyor. Para politikası araçları elimizde oldukça az, fazla sıkılaştırma büyümeyi baskılayacağı gibi sıkı duruştan daha gevşek bir durum da bize yüksek kur ve yüksek enflasyon olarak geri dönecektir." dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.