Unicredit Türkiye büyüme tahminini güncelledi

Unicredit Türkiye büyüme tahminini güncelledi

Unicredit, Türkiye için 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 4,4 olan büyüme tahminini yüzde 6'ya çıkardı.

A+A-

Unicredit, yayımladığı bir araştırma notunda Türkiye ekonomisinin 2021’in ilk çeyreğinde yıllık yüzde 6, bir önceki döneme göreyse yüzde 1,2 büyümesini bekliyor. Kurum enflasyon tahminin ise Mayıs ayı için yüzde 16,9 olduğunu belirtti.

“Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte bizim önceki beklentimiz olan yıllık yüzde 4,4’ü aşarak muhtemelen yüzde 6 büyüyecek” diyen Unicredit, sanayi üretimi ve sektörel güven endeksinin geçen senenin son çeyreğine göre daha yavaş olsa da imalat ve hizmet aktivitesini artırmasını bekliyor.

BloombergHT'nin haberine göre harcama perspektifinden ise net ihracat büyümeye pozitif bir etkisi olacağını belirten kurum, perakende satışlar ve kredi kartı harcamalarında yaşanan ivme kaybından dolayı tüketim harcamalarının düşebileceğini söylüyor.

2021’in ikinci çeyreğinde ekonominin alınan karantina önlemlerinden dolayı daralabileceğini belirten banka, ikinci çeyrekte bir önceki döneme göre daralma yaşansa bile baz etkisinden dolayı yıllık bazda büyümenin yüzde 17-18 civarında olabileceğini belirtiyor.

Nisanda yüzde 17,1 olarak gerçekleşen enflasyonun gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yavaşlamasıyla Mayıs ayında yüzde 16,9 olarak geleceğini öngören kurum, bu düşüşün kısa dönemli olacağını keza yukarı yönlü fiyat baskısının devam ettiğini ve ekonomi açılınca daha da kuvvetleneceğini vurguladı.

Morgan Stanley Türkiye'de büyümenin yavaşlamasını bekliyor

Morgan Stanley 2021 yılınının ilk çeyreğinde büyümenin yıllık bazda yüzde 5,3 olarak gerçekleşeceğini öngördü. Çeyreklik olarak bakıldığında ise kurumun beklentisi yüzde 1,25 oldu.

Morgan Stanley analistleri büyümeye tüketim harcamalarındaki toparlanmanın ve ithalattaki güçlü performansa karşın dış talebin katkı sunacağını belirtti. Tüm bu değerlendirmelerin ardından kurum 2021 yılı tamamı için büyümenin yüzde 4,8 olacağını tahmin etti.

Yurtiçi piyasanın büyüme beklentisi yüzde 6,7

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından yapılan büyüme anketinde ilk çeyrek büyüme beklentisi yüzde 6,7 oldu. Ankete katılan 17 kurum arasında en düşük tahmini veren kurum ilk çeyrekte Türkiye'nin yüzde 5 büyümesini öngörürken en yüksek tahmini veren kurumun beklentisi ise yüzde 7,2 oldu.

Kurumların, 2021 yılı tamamına ilişkin beklentisi ise yüzde 5,5 olarak kaydedildi.

Türkiye ekonomisi salgın yılının tamamında yüzde 1,8 büyüme kaydederken, 2020'nin son çeyreğinde ise yüzde 5,9 büyümüştü.