Ünlü Kongre üyesi Apple hisselerini neden bağışladı, üstelik tam da o zaman!

Ünlü Kongre üyesi Apple hisselerini neden bağışladı, üstelik tam da o zaman!

Nancy Pelosi, WWDC Öncesinde 2.900 Apple Hissesini Bağışladı

A+A-

ABD Kongre Üyesi ve eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi, dünyanın en değerli şirketi olan Apple'ın hisseleriyle ilgili bir işlem yaptığını açıkladı. Bu işlem, Apple'ın 5 Haziran'da yapılan Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) yeni ürün ve güncellemeler hakkında bilgi paylaşmasından kısa bir süre sonra geldi.

Çarşamba günü sunulan belgelerde, Nancy Pelosi ve eşi Paul Pelosi'nin 2.900 Apple hissesini, değeri 500.001 ila 1 milyon dolar arasında değişen bir miktarla bağışladıkları belirtildi. Ancak bu işlem, bir satın alma ya da satış olmaktan ziyade, bir üniversiteye hisse bağışı niteliğindeydi.

Dökümantasyonun detaylarında, "kişisel olarak sahip olunan 2.900 hissenin Trinity College'a bağışı" ifadesi yer aldı. Pelosi, Washington, D.C. merkezli bir Katolik üniversitesi olan Trinity College mezunu olup, Trinity öğrencilerini yıllar boyunca ABD Kongre Binası'nda ağırladı.

8 Mayıs'ta işlem gerçekleştirildiğinde, Apple hisseleri 172,11 ila 173,85 dolar arasında işlem gördü. Bu durum, bağışlanan hisselerin değerinin 499.119 ila 504.165 dolar arasında olduğunu gösteriyor. 

Apple hisseleri, WWDC öncesinde 5 Haziran Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 184,95 $'a ulaşmıştı.

Peki bu durum neden bu kadar önemli? Apple, Pelosi ailesi için büyük bir yatırım olmuştu. 17 Mart 2023'te, Pelosi'nin 100 adet alım opsiyonunu kullandığı ve 10.000 hisseyi, opsiyonların süresinin dolacağı gün 80 $ kullanım fiyatından satın aldığı biliniyor. Bu alım opsiyonları Mayıs 2022'de satın alınmıştı.

Pelosi, risk sermayedarı olan eşi Paul ile birlikte hisse senedi işlemleriyle ön plana çıktı. İkili, işlemlerinin zamanlaması ve potansiyel olarak içeriden bilgiye dayanması nedeniyle sıkça gözden geçirildi.

Pelosi ailesi, 2023'te Roblox Corporation dahil çeşitli işlemlerden zarar ettiğini belirtti. Pelosi, 2021'de en iyi tüccar olarak sıralanan Kongre üyelerinden biri olurken, 2022'de zarar ettiğini açıklamıştı.

Öte yandan Kongre üyelerinin ve eşlerinin hisse senedi ve opsiyon ticareti yapmalarının yasaklanmasına ilişkin çağrılar artıyor. Bu çağrılar arasında, PELOSI Yasası olarak bilinen ve Kongre üyelerinin hisse senedi işlemlerini kısıtlayan bir yasa da var. Pelosi ailesi, kamuoyu baskısı nedeniyle 2022'de Nvidia Corporation hisselerini satmak zorunda kalmıştı.

Nancy Pelosi kimdir, ABD siyasetinde neden önemlidir?

Nancy Patricia D'Alesandro Pelosi (d. 26 Mart 1940), Amerikalı siyasetçi ve Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi önceki başkanı. 2007 yılına kadar Temsilciler Meclisi'nde azınlıkta bulunan Demokratların liderliğini yürütmekte olan Pelosi 2006 yılı Kasım ayında yapılan ara seçimlerde Demokratik Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmesi sonucu, Meclis oturumuyla yapılan oylamayı kazanarak ABD tarihinde bu göreve seçilen ilk kadın olmuştur. 4 Ocak 2007 - 5 Ocak 2011 tarihleri arasında Meclis Başkanlığı görevini yürütmüş olan Pelosi, ABD tarihinde devlet kademelerinde en üst düzeye ulaşmış kadındır. Şimdiye kadar Meclis başkanı görevine seçilen ilk Kaliforniyalı ve ilk İtalyan kökenli Amerikalı olma ayrıcalıklarını da elinde tutmaktadır.

2 Ağustos 2022'de Pelosi, 25 yıl sonra Tayvan'ı ziyaret eden ilk üst düzey ABD hükûmet yetkilisi oldu. Çin bu ziyaret nedeniyle Pelosi'ye yaptırım kararı almıştı

İlgili Haberler