Vergi kaçıran bankacılara dava

Vergi kaçıran bankacılara dava

CO2 skandalında, Deutsche Bank çalışanlarının yaklaşık 220 milyon Euro vergi kaçırdığı tahmin ediliyor.

A+A-

Deutsche Bank'ın CO2 sertifikalarını kullanarak vergi kaçıran çalışanlarına yönelik hukuki süreci başladı. Avrupa Birliği ülkelerini 5 milyar Euro'dan fazla zarara uğratan CO2 skandalında, Deutsche Bank çalışanlarının yaklaşık 220 milyon Euro vergi kaçırdığı tahmin ediliyor.
Almanya'nın en büyük yatırım bankası Deutsche Bank'ın mevcut ve eski çalışanlarının CO2 (karbondioksit) izin sertifikalarını kullanarak vergi kaçakçılığı yapmasıyla ilgili hukuki süreç başladı.

Pazartesi Frankfurt şehrinde başlayan mahkemenin ilk duruşmasında, Deutsche Bank çalışanlarının 2009 ile 2010 yılları arasında meydana gelen şüpheli ticarette tam olarak nasıl bir görev aldıkları mercek altına alındı. Frankfurt Savcılığı, 8 Deutsche Bank çalışanını, CO2 sertifikaları izni ilgili milyonlarca Euro'luk hileli alışverişte bulunmakla suçluyor. Suçlamaya göre, banka çalışanları, CO2 emisyon sertifikalarını bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinden, Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden ithal ediyor.
Daha sonra, ithal edilen bu CO2 izin sertifikalarının fiyatına, KDV'yi de dahil ederek banka çalışanları birbirine satıyor. Fiyatlara eklenen KDV miktarları ise gider olarak gösterilerek sonradan mali dairelerden geri alınıyor.
AVRUPA GENELİNDE, 5 MİLYAR EURO ZARAR MEYDANA GELDİ
Savcılık, Deutsche Bank çalışanlarının yardımıyla yaklaşık 220 milyon Euro tutarında vergi kaçırıldığını tahmin ediyor. Deutsche Bank ise kendisinin bu işin içinde olmadığını ve olay patlak verdiğinden bu yana savcılık ile iş birliği içinde olduğunu bildirdi. Banka tarafından yapılan açıklamada, "Suçlamaların ortaya çıktığı andan itibaren söz konusu olan çalışanların sözleşmeleri askıya alındı. Banka, CO2 sertifikalarıyla ilgili ticarete son verdi ve 2010 yılının başında tüm vergi paraları iade edildi." denildi.
Aralık 2012’de Deutsche Bank’ın yönetim merkezine baskın düzenleyen 500 kadar mali polis, burada CO2 belgelerinde vergi sahteciliği yapıldığı gerekçesiyle arama yapmıştı. Toplamda, Frankfurt Savcılığı, Deutsche Bank'ın mevcut ve eski 30'a yakın çalışanını soruşturdu. Frankfurt mahkemesi, karbon ticaret şebekesine bağlı olan 10 kişiyi ise hapis cezasına çarpıtmıştı. Avrupa polis teşkilatı Europal'a göre skandal AB ülkelerine 5 milyar Euro'dan fazlaya mal oldu.
DEUTSCHE BANK'IN İSMİ SON 8 SENEDE, 10'A YAKIN SKANDALA KARIŞTI
CO2 belgelerinde vergi sahteciliği dışında Deutsche Bank'ın ismi daha önce birçok skandala karışmıştı. Banka, yatırımcıların yakından takip ettiği Libor gösterge faiz oranlarında dünya genelinde manipülasyon yaptığı suçlamasıyla 725 milyon Euro ceza ödemek zorunda kalmıştı. Dünyanın döviz ticareti yapan en büyük bankalarından biri olan Deutsche Bank’ın, diğer bazı bankalarla birlikte döviz oranlarında manipülasyon yaptığı da iddia edilmişti.
Medya davi Leo Kirch ile 10 yıldan fazla süren davada yaklaşık bir milyar Euro ceza ödeyen Deutsche Bank, bu davanın acısını halen taşıyor. En son olarak, banka, Moskova merkezinde ki bazı çalışanlarının yaklaşık 6 milyar doları, Rusya’dan kanunsuz bir şekilde çıkmasını sağladığı iddiasıyla bir kez daha gündeme gelmişti.

 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.