Veri akışı sert hareketler getirebilir

Veri akışı sert hareketler getirebilir

"Haftanın son işlem gününde yaşanacak yoğun veri akışının BİST100 endeksi ve döviz kuru tarafında sert hareketler yaratması bekleniyor"

A+A-

İnfo Yatırım günlük bülteninde şöyle denildi. 

 

ABD Enflasyonu Bekleniyor

 

BİST 100 endeksi dün 86.441-88.513 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 1.40 değer kaybederek 86.565 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 1.97 değer kaybederken sanayi endeksi ise 1.22 değer kaybetti.

                     

Dün küresel piyasada volatil bir gün geçirdik. Veri akışının yoğun olduğu piyasada, para birimlerindeki hareketlilik hisse piyasasına da yansıdı. Dün sabah Euro Bölgesi’nde Fransa ve Euro Bölgesi imalat PMI verileri beklentileri karşılarken, Euro Bölgesi ve Almanya verileri ise beklentilerin altında kaldı. Dün sabah saatlerinde önceki akşamki FOMC tutanaklarının piyasada etkisi devam ederken karışık seyir piyasada hakimdi. Dün sabah Avrupa hisselerinde kısa vadeli satışlar görülse de gün sonuna doğru toparlanma görülerek günü yatay alıcılı kapattı. Özellikle gün sonuna doğru küresel bazda Euro’nun gevşemesi, hisselerde toparlanmaya neden oldu. Amerika’da ise istihdam talepleri, üretim PMI, konut satışları ve Philadelphia imalat endeksi beklentilerin altında kalırken, 2015 başından beri devam eden zayıf veri akışı görüldü. Amerika’da FOMC tutanaklarının belirsizliği ve dün açıklanan zayıf veri akışı Amerikan hisselerinde yatay seyre neden olurken, teknoloji hisselerindeki alımlarla beraber günü yatay alıcılı kapattı. Bugün sabah Asya seansında ise Japonya Merkez Bankası rekor düzeydeki teşvikleri sabit bırakırken, Amerika’dan açıklanan zayıf veriler ve son FOMC tutanaklarında görülen faiz artırımlarının Haziran’dan öteye ertelenebileceği ihtimali Asya hisselerindeki primlenmeyi devam ettirdi. Özellikle Çin’de görülen ve yüzde 2’ye varan alımlar pozitif bir göstergeydi. Amerikan vadelileri ise güne yatay alıcılı başladı.

 

Dün yurt içinde ise güne güzel başlansa da 2. Seansla beraber sert satışlar görüldü. Bankacılık endeksinin fazla fiyatlanması sonrasında başlayan satış baskısı gün sonuna kadar devam ederken kayıplar yüzde 1.5 dolayındaydı. Özellikle kur tarafında görülen toparlanma ve USDTL’nin tekrardan 2.5940 seviyesine yükselmesi endeksteki, satışları hızlandırdı. Gelişmekte olan ülke endeksleri içerisinde negatif ayrışan BİST100 endeksi, 9 günlük ralli sonrasında gevşemeye 2.gününde de devam etti.

 

Haftanın son işlem gününde yaşanacak yoğun veri akışının BİST100 endeksi ve döviz kuru tarafında sert hareketler yaratması bekleniyor. Bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve imalat güveni izlenecekken, Euro Bölgesi’nde Almanya 1. Çeyrek büyüme verisi, Almanya IFO iş ortamı endeksi ve AMB Başkan’ı Mario Draghi konuşması, Amerika’da ise enflasyon ve FED Başkan’ı Janet Yellen konuşması takip edilebilir. Özellikle Amerika’da açıklanacak enflasyon rakamları, FED’in faiz artırımı açısından önceliği olması nedeniyle dikkatle izlenmelidir. Enflasyonda görülebilecek yavaşlamanın FED’in faiz artırımlarını öte bir tarihe erteleme ihtimali yaratması BİST100 endeksinde alımlara neden olabilir. Ayrıca bugün sabah TSİ 09:30 Japonya Merkez Bankası konferansı düzenlenecektir.

 

Teknik olarak dün endekste görülen satışların ardından 86.500 seviyesinde tutunması, aşırı olumsuz bir hava yaratmadı. Açıklanacak yoğun veri akışının endekste sarkma yaratması durumunda 86.000 ve 85.500 seviyeleri, olası toparlanma durumunda ise 86.800 ve 87.400 seviyeleri izlenebilir.

 

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %9.61 seviyesinden başlıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.