Veri gündemi yoğun

Veri gündemi yoğun

Bugün yurtdışı ve iç piyasada veri gündemi yoğun. Konuya ilişkin İkon Menkul'ün değerlendirmeleri haberin ayrıntısında

A+A-

İkon Menkul'ün Sabah Bülteninde şöyle denildi: 

 

ABD


ABD Borsaları Kapanışa Doğru Dalgalandı...
ABD borsaları, seans boyunca ABD Doları'ndaki güçlenme sonucunda rekor seviyelere ulaşmasının ardından değer kaybetti. FOMC tutanaklarının açıklanması sırasında da dalgalı bir seyir hakimdi. Gün sonunda; S&P 500 %0.09 negatif 2125, NASDAQ %0.03 artıda 5071 ve Dow Jones %0.15 ekside 18.285 seviyesinden kapattı.
S&P 500 Futures Kontratına Teknik Açıdan Bakıldığında; Dün TSİ 21:00'de açıklanan FOMC toplantı tutanaklarında, faiz artışının Haziran ya da sonraki tarihlerde olabileceği bildirildi. Ancak her ne kadar Haziran ayı için açık kapı bırakılsa da FOMC üyelerinin büyük çoğunluğu artışın Haziran'da olmayacağını düşünüyor. ABD ekonomisindeki yavaşlamanın mevsimsel etkilerden kaynaklandığı tutanaklarda da vurgulandı. Enflasyon hedefinin ise, petrol fiyatlarının toparlanmaya devam etmesi ve ABD Doları'ndaki volatilitenin durmasına bağlı olduğu belirtildi. Gün içinde ABD'den ikinci el konut satışları açıklanacak. Konut sektörü veilerini, ekonomik büyüme göstergesi adına önemli görüyoruz.
Teknik açıdan baktığımızda, FOMC tutanaklarının açıklanması sırasında volatil hareket eden kontrat, 2130 direncini bir kere daha test etti ancak alıcılar bu seviyede tutunamadı. Geceden bu yana yaşanan geri çekilmeyle birlikte işlemler 2120 desteği altına geriledi. Yaşanan geri çekilme sonrası 150 saatlik üssel hareketli ortalama satışların devam etmemesi adına destek görevinde bulunuyor. Ancak dört saatlikte baktığımızda mum formasyonları fiyatların şuan için aşırı düştüğünü göstermekte. 2116 seviyuesinde tutunan işlemler, hafif tepki alımlarıyla 2120 direncini test edebilir. Ancak gün içinde dolar endeksindeki olası değer artışı, kontratı aşağı yönde baskılayabilir. Bu durumda 2108 ve 1194 desteklerini takip edeceğiz. 2120 seviyesi üzerinde de kritik 2130 ve 2144 dirençleri bulunmakta.
Destekler; 2108 - 1196 - 1184
Dirençler; 2120 - 2130 - 2144

FED, Haziran ve Sonrası İçin Net Tarih Vermiyor !
ABD Merkez Bankası (FED), 28-29 Nisan tarihlerinde yapılan FOMC toplantısının tutanaklarını açıkladı. 29 Nisan'da toplantı sonunda FED, internetten yazılı açıklamaklayla yetinmişti. Açıklamada, faizlerin değiştirilmeme kararının oy birliği ile alındığı ve ABD ekonomisinin 2015 ilk çeyreğinde yavaş büyüdüğü kabul edilmiş, bu durum kış şartlarına bağlanmıştı. Ancak yine de yılın ilerleyen zaman dilimleri için "ılımlı büyüme" ifadesi korunmuştu. İki ay önceki toplantıda ise büyüme ve faiz öngörüleri aşağı yönlü revize edilmişti. Açıklanan tutanaklarda diğer ayrıntılara şu şekilde yer verildi;

*FOMC üyelerinin büyük çoğunluğu, Haziran ayında herhangi bir faiz arttırımı ön görmemekle beraber yine de kapıları tamamen kapatmak istemiyorlar.
*ABD'nin ilk çeyrekte yavaş büyümesinin, geçici faktörler sebebiyle olduğu vurgusu tekrar yapıldı ve yılın diğer zamanları için "ılımlı büyüme" algısı korundu.
*Piyasa bazlı enflasyon beklentileri düşük olmasına rağmen, anket bazlı enflasyon beklentileri orta vadede %2 hedefi üzerinde stabil kalmaya devam ediyor.
*İstihdam piyasasının gelişimi yılın ilk çeyreği için güçlü görülmekte. Ancak sadece Mart ayında Tarım Dışı İstihdam Değişiminin oldukça düşük geldiği kabul ediliyor.
*Enerji fiyatları fiyatlarındaki artış ve doların volatil ortamda uzaklaşması, orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmayı daha da kolaylaştıracak.
*Temel Avrupa ekonomilerinde görülen negatif faizlerin, doların güçlü kalmasını destekleyen faktörlerden biri olduğu ifade ediliyor.
*Uluslararası risklerde; Yunanistan'ın ekonomik krizinr ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya yer verildi.
Özet olarak; Merakla beklenen faiz arttırım tarihi için FED Haziran ve ayı ve sonrasını işaret ediyor ancak tarih halen belirsizliğini koruyor. Enflasyonun kısa vadede düşük seyretmesi ve dolardaki değer kazanımları, faiz arttırımını riskli yapıyor. Dolarda volatil ortamın kaybolması, enflasyon üzerinde olumlu etki yaratabilir.
Tutanakların açıklanmasının ardından dolar bacaklı pariteler ve emtialarda aşırı hareketlilik olmadı. Çünkü FED toplantısının ardından yayınlanan yazılı metinden daha farklı bir söyleme rastlamadık. Ancak cuma günü FED Başkanı

Janet  Yellen'ın konuşması ve vereceği mesajları oldukça önemli görüyoruz.


ABD İkinci El Konu Satışları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi Açıklanacak...

Bugün ABD taraında TSİ 17:00'de İkinci El Konut Satışları ve Philadelphia FED İmalat Endeksini takip edeceğiz. Konut sektörüyle alakalı veri, ABD ekonomisinin canlılığı adına önemli. Ancak, Mart ayında %6.1 seviyesinde artan satışların, Nisan ayında yavaşlayarak %1 oranında artacağı öngörülüyor. Son zamanların en hızlı artışını gösteren ikinci el konut satışlarının zaten her ay aynı performansı göstermesi zor olabilir. Beklenti oranında gelebilecek veri, doları destekleyebilir. Aynı saatte açıklanacak Philadelphia FED İmalat Endeksi'nin ise, geçtiğimiz aya göre 0.5 birim artması ve 8 puan gelmesi beklenmekte.
ABD tarafında açıklanacak br diğer veri ise İmalat PMI Endeksi olacak. Mayıs ayının öncüsü niteliğindeki verinin, geçtiğimiz aya göre 0.4 birim artacağı ve 54.5 düzeyinde geleceği tahmin edilmekte.

AVRUPA


Avrupa Borsaları, Euro tarafında önemli bir gelişmenin yaşanmadığı günde dalgalı bir seyretti. İngiltere'de ise BOE tutanaklarının ardından FTSE endeksi günü yükselişle tamamladı. Gün sonunda; CAC 40 %0.31 artıda 5133, FTSE 100 %0.17 pozitif 7007, DAX30 ise %0.04 aşağıda 11848 seviyesinden kapattı.

Almanya ve Euro Bölgesi'nde Önemli Verileri Takip Edeceğiz...
Bugün Avrupa ekonomisinin lokomotifi olarak görülen Almanya'dan ve Euro Bölgesi'nden önemli verileri takip edeceğiz. Her iki taraftan da İmalat ve Hizmet PMI Endeksleri önemli olacak. Özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) QE politikasının verimliliği adına her iki veri de oldukça önemli. Hatırlanacağı üzere ECB, parasal genişlemeye 2014 Ekim ayında politika faizini indirerek başlamıştı. Mart ayı başında da varlık alım programı ile parasal genişlemenin formatını genişletmişti. 2014 Ekim ayından bu yana Euro Bölgesi için İmalat ve Hizmet PMI Endeksleri yükselmeye başladı. Almanya'da da İmalat PMI endeksi iyileşme gösterdi ancak Hizmet PMI, Mart ayından bu yana gerileme kaydediyor.

*Almanya İmalat PMI Endeksi: ? (Beklenti: 52.3 ; Önceki: 52.1)

*Almanya Hizmet PMI Endeksi: ? (Beklenti: 53.9 ; Önceki: 54.0)

*Euro Bölgesi İmalat PMI Endeksi: ? (Beklenti: 52 ; Önceki: 52)

*Euro Bölgesi Hizmet PMI Endeksi: ? (Beklenti: 53.9 ; Önceki: 53,9)

İngiltere Perakende Satışları Açıklanacak...

Bugün TSİ 11:30'da İngiltere'den Perakende Satış rakamlarını takip edeceğiz. Veriler, ekonominin canlılığı adına önemli.
*Perakende Satışlar (Ay) : ? (Beklenti: %0.4 ; Önceki: %-0.5)
*Perakende Satışlar (Yıl) : ? (Beklenti: %3.8 ; Önceki: %4.2)
*Çekirdek Perakende Satışlar (Ay) : ? (Beklenti: %0.3 ; Önceki: %0.2)
*Çekirdek Perakende Satışlar (Yıl) : ? (Beklenti: %3.7 ; Önceki: %5.0)

Avrupa Merkez Bankası, PPK Tutanaklarını Açıklayacak...

Avrupa Merkez Bankası (ECB) İlk kez 19 Şubat 2015 tarihinde PPK toplantısının tutanaklarını yayınlamıştı. Mart ayı başında başlanan QE politikasının öncesinde bu kararın alınması, bankanın politika uygulamalarında son derece şeffaf olacağına dair piyasaya güven vermişti.

15 Nisan 2015 tarihinde yapılan PPK toplantısına ilişkin yayınlanacak tutanaklarda; üyelerin, mevcut politikanın gidişatı hakkında basına yansımayan görüşlerini ve ilerleyen tarihlerde esneklik anlamında neler yapılabileceği konusunda gelebilecek ayrıntıları takip edeceğiz. ECB toplantıda politika faizini sabit tutmuş ve ekonomiyi desteklemek üzere başlatılan varlık alım programı için "işler yolunda gidiyor" ifadesini kullanmıştı. Ayrıca varlık alım programı sayesinde özel sektörün borçlanma maliyetlerinin düşürüldüğü belirtilmişti. Tutanakların açıklandığı dakikalarda EURUSD paritesinde olası volatiliteye karşı yatırımcılarımızı uyarmak isteriz.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi Konuşacak...
Gün içinde ECB'nin para politikası kurulu toplantısına ilişkin açıklanacak tutanakların ardından, Başkan Mario Draghi TSİ 20:30'da Portekiz'de katılacağı ECB forumuna katılacak. Draghi'nin konuşmasının ana konusu, "Avrupa'daki Enflasyon ve İşsizlik" üzerine olacak. Gelecek tutanaklar ile beraber hali hazırdaki QE politikasının Avrupa'daki düşük enflasyon ve artan işsizlik sorununa nasıl devam olduğunu Draghi'nin gözünden takip edeceğiz. Euro Bölgesi'ndeki son açıklanan enflasyon, ekonomik büyüme ve işsizlik oranıları ise şu şekilde;
Veri Açıklanan
TÜFE (Yıl) %0.0
TÜFE (Ay) %0.2
Çekirdek TÜFE (Ay) %0.3
Çekirdek TÜFE (Yıl) %0.6

GSYİH (Q1) (çeyrek) %0.4
GSYİH (Q1) (yıllık) %1.0

İşsizlik Oranı (Mart) %11.3

ASYA
Asya Borsaları Primli...
Asya borsaları, seans boyunca PMI endekslerini fiyatlıyor. Nikkei, pozitif bölgeye çıkan İmalat PMI'ı ile yükseliyor. Shangai ise negatif bölgede kalmaya devam eden PMI endeksinin, parasal genişlemeyi arttırabileceği beklentisiyle primli. Rapor yazıldığı sırada; Nikkei %0.53, Shangai %1.12, Hang Seng ise %0.05 pozitif seyrediyordu.

USDJPY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak; Asya seansıda Japonya tarafında İmalat PMI Endeksini takip ettik. Mayıs ayının öncüsü olarak açıklanan veri 50.9 seviyesinde geldi ve Nisan ayına göre negatif bölgeden kurtulmuş gözüküyor. Verinin açıklanmasıyla beraber Japonya Yeni tarafında hafif de olsa güçlenme meydana geldi. ABD tarafında ise dün akşam saatlerinde FOMC Tutanakları açıklandı. Tutanaklarda, faiz artışının Haziran ya da daha sonrasında olabileceği ancak net tarihinde belli olmadığı söylendi. Haziran için ihtimaller çok zayıf gözükse de yine de açık kapı bırakılması kafalarda soru işaretleri bıraktı. USDJPY paritesi de dolar bacağı sebebiyle 121.10 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştı.

Teknik açıdan bakacak olursak; parite için 121.10 seviyesinin önemli olduğunu söylemiştik. Dört saatlik mumlara baktığımızda, 121.10 seviyesinde dört saatlik mumlara göre alıcıların zayıflamaya başladığını ve hafif kar satışlarının geldiğini görmekteyiz. Bu seviye üzerinde tutunma sağlanılamazsa, geri çekilme hızlanabilir. Dört saatlik kapanışlarla teyit almak son derece önemli. Bu durumda 120.60 ve 120.10/119.90 desteklerini takip edeceğiz. 121.10 seviyesi üzerinde tutunma sağlanırsa da yükselişler için ilk etapta dünün high seviyesi olan 121.502'i izleyeceğiz. Daha yukarıda 121.90 ve 122.40 dirençlerini izleyeceğiz.
Destekler; 121.10 - 120.60 - 120.10/119.90
Dirençler; 121.50(ara seviye) - 121.90 - 122.40

Çin HSBC İmalat PMI Endeksi...
Çin'de bu sabaha karşı HSBC İmalat PMI Endeksi açıklandı. Veri beklenti altında kalsa da, Nisan ayı rakamının üzerinde kalmayı başardı. 49.3 gelmesi beklenen veri, 49.1 olarak açıklandı. Geçtiğimiz ay ise bu seviye 48.9 idi. Ancak PMI endeksleri için kritik seviye olan 50'nin altında kalmaya devam ediyor. PMI endekslerinde 50 seviyesinin altı, negatif bölge olarak kabul ediliyor. Negatif bölgeden kurtulunamaması, Çin'in parasal genişleme düzeyini arttırabileceği yönündeki spekülasyonları güçlendirebilir.
 

TÜRKİYE

Yurtiçi Piyasalar PPK'nın Hayal Kırıklığı ile Geriledi...

Yurtiçi Piyasalar, TCMB'nın değiştirmediği faiz oranları sonrası negatif kapattı. Endekslerde bu geri çekilmenin kar satışlarıyla beraber PPK toplantısından çıkan sonucun beğenilmemesiyle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Son iki haftada Türk Lirası'nın gelişmiş para birimlerine karşı değerlenmesi, piyasada faizlerin hafif de olsa indirilebileceği yönünde beklenti yaratmış olabilir. Ancak dün sabah hazırladığımız bültenimizde de belirttiğimiz gibi TCMB, genel seçimler önesinde hamle yapmayı uygun görmedi. Gün sonunda; BİST 100 Endeksi %0.96 negatif 87798 puandan, VİOP30 Yakın Vade kontratı ise 825 puan düşüşle 108.075 seviyesinden kapandı.
Türkiye'de Tüketici Güven Endeksi Açıklanacak...
Dün yurtiçi piyasalar adına hareketli bir günü geride bıraktık. Türkiye Cumuhuriyet Merkez Bankası, PPK toplantısında seçim öncesi politika faizi ve faiz koridorununda değişikliğe gitmediğini açıkladı. Bugün ise TSİ 10:00'da Mayıs ayı için Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Geçtiğimiz ay 65.4 seviyesinde gelen endekste herhangi bir beklenti anketi mevcut değil. Veri sonrası USDTRY ve EURTRY kurları açıklanan sonuca göre dalgalanabilir. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.