Wall Street'in "negatif faiz" endişesi sürüyor

Wall Street'in "negatif faiz" endişesi sürüyor

Fed yetkililerinin negatif faiz fikrini reddetmesine karşın, piyasadaki endişeler sürüyor

A+A-

Fed yetkililerinin negatif faiz fikrini reddetmesine karşın, piyasadaki endişeler sürüyor. ABD'li bankalar bunca zamandır negatif faizlerle başa çıkmaya çalışan diğer ülkelerdeki bankalara acıyarak baktı. Şimdiyse onların aralarına katılabilecekleri korkusuyla mücadele ediyorlar.

Negatif faizler, özellikle de yıllarca sürmeleri durumunda bankaların borç vermeleri ve borçlanmaları arasındaki faiz farkını azaltıyor. Çünkü çoğu mevduat sahibine negatif faizleri yansıtamıyorlar.

Ekonomik daralma döneminde artan temerrütlerin etkisiyle birleştiğinde, bankalar kredilerde sıçrama yapsalar bile bankacılık sistemindeki karı alıp götürüyor. Bu tehlikeli kombinasyon Avrupa bankalarını son altı yıldır etkiliyor ve ABD'li bankalar bundan kaçınmak istiyor.

Londra merkezli hedge fon Algebris Investments makro strateji birimi yöneticisi Alberto Gallo, "Negatif faiz ilk uygulandığında bir enerji desteği oluyor. Ancak sonrasında paranın hızının düşmesiyle birlikte bankalar zamanla zombileşiyor. Negatif faiz kötü bir fikir." dedi.

Kredi kayıpları için ayrılan karşılıklar ABD'li bankaların karlarını halihazırda kemirmiş durumda. Önde gelen altı banka ilk çeyrek karının yüzde 60 düştüğünü tahmin ediyor.

Fed'in fonlama faizinin üst bandında 25 baz puanlık bir indirim, en son çeyreğin bilanço açıklamalarına göre en büyük bankaların yıllık karlarını 1 milyar dolar ile 2 milyar dolar arasında düşürecek. Sıfırın altında daha fazla indirmenin ise bankaların merkez bankasında tuttuğu 3 trilyon dolarlık rezerv fazlası için Fed'e ödeme yapmak gibi ek maliyetleri var. Örneğin eksi yüzde 1 faiz oranında, ABD'li bankaların 30 milyar dolar ödemesi gerekiyor. En büyük altı banka için bu 10 milyarlık bir ödeme demek oluyor.

Fed politika yapıcıları traderların Fed'in negatif faiz benimseyeceği yönündeki fiyatlamasını reddetmişti. Fed fonlama vadelileri bu ay başında faizin Ocak'ta sıfırın altına inebileceğini işaret ediyordu. Vadeliler artık negatif faz fiyatlamadığı için fiyatlar istikrar kazandı. Ancak opsiyon traderları bunun gerçekleşmesi ihtimaline karşı hedge yapmayı sürdürüyor.

Bağımsız aracı broker/dealer Incapital baş piyasa stratejisti Patrick Leary, "Tahvil traderları ve genel olarak hisse senedi piyasası Fed'in yapabilecekleri arasında negatif faizin de bulunduğu fikrini hala fiyatlıyor. Benim Fed ile ilgili -özellikle bu Fed ile ilgili- felsefem 'Ne söylediklerine bakma, piyasaların onlara ne yapmalarını söylediğine bak.' şeklinde." dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.