# WhatsApp sözleşmesini kabul etmeyenlere ne olacak?

- Bağlantı: https://www.borsatek.com/whatsapp-sozlesmesini-kabul-etmeyenlere-ne-olacak-63791h/
- Yayımlanma: 2021-05-15T10:14:02+03:00
- Yazar: Selim Soydan

Yeni WhatsApp sözleşmesi, kullanıcıların WhatsApp’taki verilerinin Facebook ile 
paylaşılmasına izin veren bir gizlilik sözleşmesidir. İlk kez 4 Ocak tarihinde duyurulan
bu sözleşmenin asıl amacı ise kullanıcıların Facebook, Instagram ve WhatsApp verilerini
senkronize ederek her üç platformda da çok daha kişiselleştirilmiş reklam hedeflemeleri
sunabilmek. 

Donanımhaber’in haberine göre bu kapsamda WhatsApp kanadından yapılan açıklamaya
göre Facebook şirketleri ile paylaşılan WhatsApp verileri şöyle:

 * Hesap kayıt bilgileri (örneğin, telefon numaranız)
 * İşlem verileri
 * iCloud ve Google Drive gibi kullandığınız diğer hizmetlerle ilgili bilgiler
 * Hizmetlerimizi kullanırken (işletmeler dahil) diğer kişilerle etkileşim kurma
   şeklinizle ilgili bilgiler,
 * Mobil cihaz bilgileri
 * IP adresi  

## WhatsApp’ı kullanabilmek için sözleşmeyi kabul etmek zorunda mısınız?

WhatsApp, başlangıçta yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcıların hesaplarını
sileceğini duyurmuştu. Ancak gelen tepkiler üzerine bu kararından vazgeçen mesajlaşma
devi, 15 Mayıs itibariyle **sınırlı işlevsellik** moduna geçileceğini duyurmuştu.
Yani sözleşmeyi onaylamayan kullanıcılar bugünden sonra da uygulamayı kullanabilecek.

## WhatsApp sözleşmesini kabul etmezseniz ne olacak?

WhatsApp sözleşmesini **kabul etmeyen** kullanıcıları şunlar bekliyor:

 1. Öncelikle bir süre daha hatırlatma bildirimleri gönderilecek.
 2. Buna rağmen sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılar, WhatsApp’ı her açtıklarında 
    bu bildirimle karşılaşacak.
 3. Sonrasında ise sohbet listelerine erişim kısıtlanacak. (Eğer WhatsApp bildirimleri
    açıksa mesajlara yanıt verilebilecek.)
 4. Birkaç haftalık bu sınırlı kullanımın ardından **WhatsApp’ın tüm işlevleri **kullanım
    dışı kalacak.

## Sözleşme nasıl kabul edilir?

Gizlilik sözleşmesi WhatsApp’ı açtığınızda otomatik olarak karşınıza çıkacaktır.
Açılan ekrandan “kabul et” butonuna dokunarak sözleşmeyi onaylayabilirsiniz. Sözleşmeyi
onaylamanız halinde WhatsApp’ı **eskisi gibi** kullanmaya devam edebileceksiniz.
