Windows 11 tanıtıldı

Windows 11 tanıtıldı

Yazılım devi Microsoft merakla beklenen yeni nesil Windows'u bugün düzenlediği etkinlikte sahneye çıkardı. İşte Windows 11 ile ilgili tüm detaylar...

A+A-

Beklenen gün geldi... Yazılım devi Microsoft bugün düzenlediği dijital etkinlikte yeni nesil Windows'u resmen tanıttı. Windows 11, popüler masaüstü işletim sisteminin son on yıldaki en önemli güncellemesi olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda Panos Panay liderliğinde piyasaya sürülen ilk işletim sistemi sürümü olduğunu da belirtmek gerekir. Panay bildiğiniz üzere başta Surface olmak üzere Windows cihazlardan sorumlu yönetici olarak görev yapıyor.

Donanımhaber'in haberine göre Microsoft, yeni nesil Windows'ta Başlat menüsünü bir kez daha güncelledi. Windows 11 ile Başlat simgesi renkli hale gelirken uygulama simgeleri ile birlikte macOS tarzında görev çubuğunun ortasına taşınıyor.

Elden geçirilen Başlat menüsü daha basit hale geldi. Yeni bir tasarıma kavuştu ve canlı karolardan kurtuldu. Bunların yerine artık sabitlenmiş uygulamalar ve kişiselleştirilmiş öneriler var. Yeni Başlat menüsü geliştirme süreci durdurulan Windows 10X'ten Windows 11'e taşınmış görünüyor.

Windows 11 sürümünde animasyonlar daha pürüzsüz görünecek ve daha doğal hissedilecek şekilde güncellendi. Bu değişikliği özellikle Başlat menüsüne tıkladığınızda veya pencereleri simge durumuna küçültüp kapattığınızda hissedeceksiniz. Animasyonlar, mobil işletim sistemlerinde gördüğümüzden daha akıcı duruyor.

Windows 11'de pencerelerin görünümü biraz değişti. Artık köşeleri hafif yuvarlak. Ayrıca şirket yeni sürümde Dosya Gezgini'ni de makyajladı. Geri Dönüşüm Kutusu, Disk Sürücüleri, Belgeler, Masaüstü, İndirilenler, Müzikler, Resimler ve Videolar klasörlerine ait simgeler yenilenmiş durumda.

Yeni nesil Windows'ta önyükleme ekranı ve başlangıç sesi de yenilendi. Windows logosu daha düz hale gelirken, giriş animasyonu değişti. Kritik hata bildirimi de dahil olmak üzere birçok sistem sesi yenisiyle değiştirildi.

Windows 11 işletim sistemi, Android ve iOS platformlarında görmeye alışık olduğumuz bir özellik sunuyor. Widget seçeneği işletim sisemine geri döndü. Daha önce Windows Vista'da karşımıza çıkan widget'lar henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı işletim sisteminden kaldırılmıştı.

Widget'lar Windows'a daha da gelişmiş bir biçimde entegre edildi. Kullanıcılar masaüstünü kendi widget’larıyla özelleştirebildikleri gibi üçüncü taraf geliştiriciler tarafından oluşturulanları indirip kullanabilecekler.