Yabancının gözü konutta

Yabancının gözü konutta

Son yıllarda yabancılara satılan konut oranlarındaki artışın dolar kurundaki yükselişle paralellik gösterdiği dikkat çekti

A+A-

Yabancılara konut satışı, mayısta 1.982 adetle aylık bazda en yüksek seviyede gerçekleşti. Son yıllarda yabancılara satılan konut oranlarındaki artışın dolar kurundaki yükselişle paralellik gösterdiği dikkat çekti. İşte İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı'nın dikkat çeken analizi... 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bugün açıkladığı Mayıs ayı konut satış rakamlarına göre Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2014 Mayıs ayına göre %18.2 artış kaydetti. Mayıs ayı içinde gerçekleşen konut satışlarının %45.4’ünü yeni konut satışlarından kaynaklanıyor. Yeni konut satışları içerisinde yabancılara yapılan konut satışları ise 2013 Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış durumunda. Geçtiğimiz aya göre %7 daha fazla konut alan yabancılar Mayıs ayında 1982 konut satın almış durumda.

Dolar kurunda yaşanan yükseliş yabancı konut alımını hızlandırdı

Son yıllarda yabancılara satılan konut oranlarındaki artış Dolar kurundaki yükseliş ile paralellik gösteriyor. Bu kapsamda Mayıs ayında yabancılara yapılan konut satış rakamlarına bakıldığında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %23 artış olduğu ve 2015 Mayıs ayında 1982 adet konut satışının gerçekleştiği görülmekte.

TÜİK’in 2013 yılı Ocak ayından bu yana aylık olarak açıkladığı yabancılara yapılan konut satışlarının son iki yılda yükselen bir ivme içinde olması dikkat çekiyor. Konut satışlarına ilişkin olarak geçmiş rakamlar incelendiğinde, özellikle yabancıların aldığı konutları 2013 Ocak ayı sonrasından ivme kazandığı net bir şekilde görmek mümkün. TUİK rakamlarına göre 2013 Ocak ayında 888 adet olarak gerçekleşen ve 2013 Temmuz ayına kadar binin altında kalan yabancı konut alımı, 2013 yıl sonunda 1441 adete çıkıyor ve 2013 Eylül ayından sonrada binin altına inmiyor. 2013 yılı Ocak ayı baz alınarak yapılan hesaplamada, bugün açıklanan yabancı konut satışının yaklaşık olarak iki buçuk kat artmış olduğu hesaplanmakta.

1-555.jpg

Aynı dönemde içinde döviz kurunun seyri incelendiğinde, Dolar’ın Türk Lirasından karşısında değer kazanmış olduğu görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Dolar / Türk Lirası kuru referans alınarak hesaplanan aylık ortalama USD/TRY değerinin %49.7 yükselerek 1.7724’den 2.6509’a gelmiş olması yabancı konut satışlarında yaşanan artışın Dolar / Türk Lirası kurunda yaşanan yükselişle paralellik gösterdiğini net bir şekilde göstermekte.

69-005.jpg

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.