Yabancıya konut satışında komisyon düşürülsün önerisi

Yabancıya konut satışında komisyon düşürülsün önerisi

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER)Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışındaki komisyon oranının yüzde 7 olarak belirlenmesi gerektiğini söyleyerek Ticaret Bakanlığı'na konuya ilişkin yönetmelik hazırlayıp sunduklarını ifade etti.

A+A-

Bloomberg'in haberine göre yabancının Türkiye’den konut almasına aracılık eden acente ya da kişiler yüksek komisyon talep ederek yabancıya konut satışından pay almaya çalışıyor. Ancak hem uluslararası acenteler hem de gayrimenkul sektörü bu durumdan şikâyetçi.

Yabancıya konut satışında yüksek komisyon ücretleri ve hemen herkesin yabancıya konut satabiliyor olması sektör temsilcilerini harekete geçirdi.

Komisyonlar, bazı acenteler veya kişiler tarafından yüzde 25-30’a kadar çıkabiliyor. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışındaki komisyon oranının yüzde 7 olarak belirlenmesi gerektiğini söyleyerek Ticaret Bakanlığı'na konuya ilişkin yönetmelik hazırlayıp sunduklarını ifade etti.

"Yönetmelik görüşmelerimiz başladı"

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Uluslararası Hizmet Genel Müdürlüğü ile beraber bir yönetmelik hazırladıklarını ve bu yönetmeliği bakanlığa sunduklarını söyledi.

Akbal, “Dünya genelinde yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışında komisyonlar yüzde 7’dir. Türkiye’de bu konuya ilişkin herhangi bir kural veya yönetmelik yok. Dolayısıyla bazı acenteler tarafından art niyetli bir şekilde komisyonlar çok yüksek oranda alınıyor veya alınmaya çalışılıyor. Türkiye’de yabancıya gayrimenkul satışında alınan komisyonların yüzde 7 oranında olması gerektiğini düşünüyoruz. Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Uluslararası Hizmet Genel Müdürlüyle bir yönetmelik hazırladık ve bakanlığımıza yönetmeliği sunduk. Yönetmeliğin içerisinde yabancıya konut satışı yapan acentelerin lisanslı hale getirilmesi, çalışanların teknik açıdan kapsamlı bir eğitim alası, sektördeki istihdamın uluslararası kalifiyede olması ve komisyonların satıcıdan değil alıcıdan alınması gibi maddeler bulunuyor.” dedi.

“Komisyonlar satıcıdan değil alıcıdan alınsın”

İstanbul Homes Genel Müdürü Bayram Tekçe, Türkiye’de yabancıya gayrimenkul satışında komisyonların satıcıdan değil alıcından alınması gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa’da komisyonlar satıcıdan değil alıcıdan alınıyor. Türkiye’de bu sistem tam tersi. Oysa biz ihracatın bir alanını gerçekleştiriyoruz. Komisyonlar alıcıdan alınırsa sistem uluslararası alanlarda olduğu gibi işlemiş olur. Sektörümüzden yüzde 7 komisyon alınması bizler için çok makul. Çünkü bazı kötü niyetli acenteler sektördeki komisyon fiyatlarını iki üç katına çıkartarak haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Bizler bu konuda gereken neyse yapılmasını istiyoruz.“ dedi.

“Yabancıya konut satışı Ocak’ta yüzde 56 arttı”

TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,5 artarak 4 bin 186 oldu. Ocak ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,7 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 771 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 914 konut satışı ile Antalya, 269 konut satışı ile Ankara izledi.

Ocak ayında İran vatandaşları Türkiye'den 761 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 513 konut ile Irak, 479 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi.

İlgili Haberler