Yangın, petrol fiyatlarını yükseltti

Yangın, petrol fiyatlarını yükseltti

Kanada petrol sahalarındaki yangının büyümesi ham petrol fiyatlarında hızlı artışa neden oldu

A+A-

Petrol üreticileri ve rafinericiler, Kanada'da petrol sahalarına yakın bir bölgede meydana gelen yangının, ülkenin petrol üretim kapasitesini olumsuz etkileyerek petrol stoklarını daha çok düşürmesine hazırlanıyor.

BP ve diğer bazı büyük petrol firmaları yaşanan yangının ardından bazı kontratların şartlarını yerine getiremeyebileceği açıklamasını yaptı.

Kanada'nın petrol sahalarına yakın bir bölge olan Fort McMurray kentinde başlayan yangının ardından bölgedeki enerji firmalarından bazıları önlem olarak belirli tesislerini kapatırken, petrol fiyatları erken seans saatlerinde yüzde 2 yükseldi.

Bölgedeki tesislerinde daha önce üretim miktarını azaltan Statoil ve Husky de tesisleri kapatan firmalar arasına katıldılar. Üretim kapasitesini yaklaşık bir milyon varil etkileyen ve bir haftadır devam eden yangından dolayı 11 üretim firması ve boru hattı işletmecisi bölgedeki faaliyetlerini azalttı veya askıya aldı.

Petrol fiyatları Asya işlemlerinde yüzde 2 yükselirken, Brent petrol 46 doların ve ABD türü ham petrol de 45 doların üzerini gördü. Fiyatlar birinci çeyrekte 27 dolara kadar düşmelerinin ardından gerileyen ABD ham petrol üretimi, Libya'daki petrol stoklarında beklenmedik düşüş ve zayıflayan doların etkisiyle yüzde 75 değer kazandı.

Frost & Sullivan İş Geliştirme Müdürü Carl Larry, "Varil başına 80 doları tekrar görecek miyiz emin değilim fakat 50 dolar ve üzeri muhtemel görünüyor" dedi.

Kanada petrol vadeli kontratları geçtiğimiz hafta üretimlerin azalmasının ardından son birkaç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Kanada'da Husky ile bir ortaklık üzerinden petrol üretimi yapan BP Plc, Kanadalı en büyük petrol üreticisi Suncor Energy ve ABD'li rafineri Phillips 66 bazı zorluklarla karşı karşıya kalarak petrol kontratı şartlarının yerine getirilemeyebileceği uyarısını yaptı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.