Yapı Kredi'nin konsolide net karı 3,6 milyar lira

Yapı Kredi'nin konsolide net karı 3,6 milyar lira

2019 yılını 411,2 milyar liralık aktif toplamı ile  kapatan Yapı Kredi’nin, konsolide bazda net karı 3 milyar 600 milyon  lira olarak gerçekleşirken, toplam müşteri mevduat hacmi yüzde 13  artışla 226 milyar liraya çıktı.

A+A-

Ülke ekonomisine 319 milyar liralık kaynak sağlayan, toplam nakdi  kredilerini ise 229,4 milyar liraya yükselten Yapı Kredi’nin Türk  lirası cinsinden nakdi kredileri yüzde 14 büyümeyle 132,6 milyar  liraya ulaştı. 2019 yılını 411,2 milyar liralık aktif toplamı ile  kapatan Yapı Kredi’nin, konsolide bazda net karı 3 milyar 600 milyon  lira olarak gerçekleşirken, toplam müşteri mevduat hacmi yüzde 13  artışla 226 milyar liraya çıktı. Sermaye yeterlilik rasyosu ise  konsolide bazda 192 baz puan artışla yüzde 16,7 seviyesine yükseldi.

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Türkiye’nin en köklü finans  kurumlarından biri olarak, insanı merkeze alan “Hizmette Sınır Yoktur”  anlayışımızla 75. yılımızı kutladığımız 2019 yılında da sınırları  kaldırmak için var gücümüzle çalıştık. Sağladığımız kaynaklar, hayata  geçirdiğimiz projeler ve yatırımlarımızla ülkemiz ekonomisini  desteklemeye devam ettik. Bu dönemde Türkiye ekonomisine 319 milyar  liralık kaynak sağladık. KGF destekli kredilerin de etkisiyle TL  kredilerde yüzde 14 büyüyerek 132,6 milyar liraya ulaştık. Konsolide  aktif büyüklüğümüz ise 411,2 milyar olarak gerçekleşti ” dedi.

Güçlü öz sermaye ve likidite yönetimi

Yapı Kredi’nin güçlü bilanço ve likidite yönetiminin bu dönemde de  devam ettiğini ifade eden Gökhan Erün, “2019 yılı boyunca fonlama  kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla başarılı işlemlere imza  attık. Yılın tamamında uluslararası piyasalardan iki ayrı dönemde  toplam yaklaşık 2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi temin  ederek, ülkemiz ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha  tescilledik ve yılın en yüksek katılımlı sendikasyon işlemlerine imza  attık. Diğer yandan, gerçekleştirdiğimiz 650 milyon dolarlık ilave ana  sermaye niteliğinde tahvil ihracıyla sermayemizi daha da güçlendirip,  sağlıklı bilanço yapımızı daha da sağlamlaştırdık. Söz konusu işlem,  bir Türk mevduat bankası tarafından piyasa katılımlı tahvil ihracı  yolu ile gerçekleştirilen ilk dolar cinsi ilave ana sermaye  borçlanması oldu. İştiraklerimizden Yapı Kredi Leasing, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Portföy ve Yapı Kredi Yatırım da kendi  alanlarındaki öncü rolünü 2019 yılında da devam ettirdi” şeklinde  konuştu.

Kredi kartlarında kesintisiz liderlik

Yapı Kredi’nin kredi kartlarındaki kesintisiz liderliğinin 2019  yılında da devam ettiğini belirten Erün, “2019 yılında Worldcard ile  kredi kartlarındaki tarihsel liderliğimizi 31. yılına taşıdık. 29,1  milyar lira tutarındaki kredi kartı alacak bakiyesi ile yüzde 18,7  pazar payına, 12 milyon kredi kartı adedi ile de yüzde 17,11 pazar  payına ulaştık” dedi.

Yapı Kredi’nin sektörde teknolojik dönüşüme öncülük ettiğinin  altını çizen ve teknolojiye olan yatırımlarının devam ettiğini  belirten Erün, “Müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak ve deneyimini  zenginleştirmek adına teknolojiyi iş süreçlerimizde en etkili şekilde  entegre etmeye devam ettik. Bu sayede, 2019 yılında aktif dijital  bankacılık müşterilerimizin sayısı yüzde 17, mobil bankacılık  müşterilerimizin sayısı ise yüzde 22 oranında arttı. Önümüzdeki  dönemde de müşterilerimizle olan ilişkilerimizde derinleşmeyi  sürdürerek onlara benzersiz bir bankacılık deneyimi yaşatmak için  geleceğin bankacılık dünyasını bugünden inşa etmeye devam edeceğiz.
Hem müşterilerimizin hem de çalışma arkadaşlarımızın hayatına daha  fazla hız ve kolaylık katma adına teknolojiyi kullanmayı sürdüreceğiz”  diye konuştu.

Sorumlu bankacılık anlayışımızla topluma değer katmaya devam ettik

Küresel sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde gelecek kuşaklar  için pek çok çalışmaya imza attıklarının altını çizen Gökhan Erün   “2019 yılında da doğal kaynakların korunması ve en verimli biçimde  kullanılması adına sektör ve ülkemize örnek teşkil eden adımlar attık.

Sürdürülebilirlik vizyonumuzu iş süreçlerimize entegre ederek hayata  geçirdiğimiz projelerimizle 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da  durmaksızın çalışmaya ve öncü olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yapı Kredi’nin kültür, sanat ve eğitim alanında da topluma fayda  sağlayan pek çok projenin mimarı olduğunun altını çizen Erün, “Yapı Kredi olarak, sadece ekonomi alanında değil kuruluş misyonumuz  doğrultusunda eğitim, kültür ve sanat alanında da topluma katkı  sağlamaya devam ettik. 75. yılımızı müşterilerimizle birlikte, kültür  sanatla iç içe düzenlediğimiz konserler, müzikaller, sergiler ve  panellerle coşku içinde kutladık. Yapı Kredi Koleksiyonları’ndan çok  değerli eserlerle oluşturulan sergileri farklı illerde insanımızla  buluşturduk. Kültür ve sanatın bankası olarak önümüzdeki dönemde de bu  konuda gönülden çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.