Yarın seçim olsa, AKP iktidar

Yarın seçim olsa, AKP iktidar

MAK'ın araştırmasına göre erken seçimde AKP \%44 ile tek başına iktidar olabilir, AKP-MHP koalisyonu \%22 ile en çok tercih edilen koalisyon seçeneği

A+A-

Kamuoyu araştırma şirketlerinden, hükümete yakınlığı ile bilinen MAK Danışmanlık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, olası bir erken seçimde AKP'nin yüzde 44 oyla tek başına iktidara gelebileceğini, koalisyon ihtimalinin gerçekleşmesi durumunda AKP-MHP hükümetinin yüzde 22 ile en fazla tercih edilen seçenek olduğunu bunu yüzde 20 ile CHP-MHP-HDP koalisyonunun izlediğini söyledi.

11-14 Haziran tarihleri arasında 30 büyükşehir ve 20 ilde, 5,500 kişi arasında yaptıkları anket hakkında bilgi veren Kulat, "Yarın seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz diye sorduğumuzda çıkan sonuç itibarıyla AKP yüzde 44, CHP yüzde 25, MHP yüzde 16 bandında. HDP ise yüzde 10 seviyesine gerilemiş görünüyor. HDP'den kopan oyların AKP'ye gitmesi söz konusu. Bu durum gerçekleşirse, HDP barajı da aşsa AKP tek başına yeniden iktidara gelir" dedi.

7 Haziran'da yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP yüzde 40.9 oyla 258 milletvekili çıkarırken, CHP yüzde 25 ile 132, MHP yüzde 16.3 ile 80 ve HDP yüzde 13.1 ile 80 sandalye kazandı. Hükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerekiyor. 2011 seçimlerinde yüzde 49.83 oyla 326 milletvekili çıkaran AKP 2002 yılından bu yana aralıksız olarak tek başına iktidardaydı. Geçtiğimiz Pazar günkü seçim sonuçlarının ardından Türkiye'de 13 yılın ardından koalisyon senaryoları gündeme gelmişti.

MAK; seçim öncesi son anketinde AKP'nin oy oranını yüzde 42.5, CHP'nin yüzde 26, MHP'nin yüzde 16, HDP'nin ise yüzde 10.5 olarak tahmin etmişti.

Ankete katılanların yüzde 14'ünün olası erken seçimde kararını değiştireceğini belirten Kulat, "Bu kesimin yüzde 60'ı istikrarın devamı için kararını değiştireceğini, yüzde 25'i de tercihi olan partinin yetersizliğini gördüğü için böyle bir karar aldığını dile getirdi. 7 Haziran'da neden farklı tercih yaptıklarını sorduğumuzda ise yüzde 35'i bir partiyi uyarmak istemelerini, yüzde 55'i de bir partinin barajı geçmesini arzulamalarını ön plana çıkardı" diye konuştu.

Ankete katılanların en çok rağbet ettiği koalisyon seçeneğinin AKP-MHP hükümeti olduğunu söyleyen Kulat, "Yüzde 22 AKP-MHP koalisyonunu istediğini beyan ederken, CHP-MHP-HDP koalisyonunu arzulayanların oranı yüzde 20. Yüzde 18'lik kesim AKP-CHP koalisyonunu isterken, yüzde 22 hemen erken seçime gidilmesi yönünde görüş belirtiyor" diye konuştu.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.