Yatırımcılar arz ve talep faktörlerini tartarken petrol istikrarlı seyrediyor

Yatırımcılar arz ve talep faktörlerini tartarken petrol istikrarlı seyrediyor

Yatırımcıların küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin talep endişeleri ile birlikte Suudilerin üretim kesintilerine gitmesi fiyatları stabil bir hale getirdi.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 1 sent düşüşle varil başına 76,94 dolardan işlem görürken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 5 sent artışla varil başına 72,58 dolardan işlem gördü.

Her iki gösterge de Suudi Arabistan'ın üretimde derin kesintilere gitme planlarının desteğiyle Çarşamba günü yaklaşık %1 artış kaydetti, ancak fiyat artışları artan ABD akaryakıt stokları ve zayıf Çin ihracat verileriyle sınırlı kaldı.

Citi analistleri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, "Geçtiğimiz Pazar günü OPEC+'nın harekete geçmemesi durumunda petrol fiyatı tahminimizi önemli ölçüde düşürmeyi düşündük, ancak 1 milyon varil/günlük bir kesintinin bile sürdürülebilir bir fiyat artışını desteklemesi pek olası görünmüyor" dedi.

Analistler, "Hem OPEC hem de IEA tahminlerinde yılsonuna kadar talep artışının hızlanacağına dair bir hüsnükuruntu havası var" diye ekledi.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı son verilere göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta düşerken, akaryakıt ürünleri stokları arttı.

EIA, benzin stoklarının hafta içinde 2,7 milyon varil arttığını ve analistlerin 880.000 varillik artış beklentilerinin üzerinde olduğunu açıkladı.

Distile ürün stokları hafta içinde yaklaşık 5,1 milyon varil artarak analistlerin 1,3 milyon varillik artış tahminlerini aştı.

ABD akaryakıt stoklarının beklenenden daha fazla artması, özellikle Anma Günü hafta sonunda seyahatlerin artması beklendiğinden, dünyanın en büyük petrol tüketicisinin talebine ilişkin endişeleri artırdı.

Bu arada, ABD ham petrol stokları hafta içinde 451.000 varil azalırken, analistler 1 milyon varil artış bekliyordu.

İlgili Haberler