Yellen: Faiz politikası yolu belirsiz

Yellen: Faiz politikası yolu belirsiz

Janet Yellen, New York'ta Ekonomi Kulübü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Fed'in faiz patikasının izleyeceği yolun belirsiz olduğunu söyledi

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen New York'ta Ekonomi Kulübü etkinliğinde yaptığı konuşmada, ABD'li merkez bankacıların, faiz artırımında "temkinli bir şekilde ilerlemeleri" gerektiğini, zira küresel ekonominin artan riskler getirdiğini açıkladı.

Yellen piyasa kapanışı sonrasında Başkan Yellen New York'ta Ekonomi Kulübü'nde konuştu.

Başkan Yellen, komitenin politikayı ayarlama konusunda temkinli bir şekilde ilerlemesinin uygun olduğunu düşündüğünü belirterek, "Bu temkinli yaklaşım özellikle garanti edilmiştir, zira, federal fon faizinin çok düşük tutulması ile birlikte, FOMC'un ekonomik olumsuzluklara tepki vermek için geleneksel para politikasını kullanma yeteneği asimetriktir" ifadelerini kullandı. Janet Yellen, Fed'in faiz patikasının izleyeceği yolun belirsiz olduğunu söyledi. 

Philadelphia Trust Co. şef yatırım yetkilisi Richard Sichel, "Yellen, Fed'in temkinli ilerleyeceğini tekrarladı ve piyasa bu durumdan dolayı rahat hissediyor," dedi ve "Sürpriz yoktu ve sürprizler piyasaları normal olarak yanlış yola yönlendiren faktörlerdir. Yatırımcılar şimdi bazı ekonomik veriler üzerinde odaklanabilir ve ardından ileride şirket karlarına bakmaya başlayabilir" şeklinde görüş belirtti.

Finans piyasaları, Fed'in bu yıl için faiz artırım hızına ilişkin projeksiyonunu dörtten ikiye düşürmesi ile birlikte, ABD faizinin görünümüne bağlı olarak hareket ediyor. Ancak daha sonra, Fed yetkilileri, verilerin iyi gitmesi durumunda, her toplantıda faiz artırımına gidilmesinin söz konusu olabiileceğini işaret ettiler. Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 210,000 artması bekleniyor. Bu veri Şubat ayında 242,000 artmıştı.

Aralık ayında faiz artıran ancak bu yıl iki toplantıda faize dokunmayan Fed, sonraki toplantısını 27 Nisan'da yapacak.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.