Yellen'a göre Kongre küresel vergiyi kesinlikle onaylayacak

Yellen'a göre Kongre küresel vergiyi kesinlikle onaylayacak

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 136 ülkenin uzlaştığı küresel vergi anlaşmasının ABD Kongresi'nden geçeceğine inandığını söyledi. Yellen, Kongre'nin 3 Aralık'ta borç tavanını yükselteceğini düşündüğünü de belirtti.

A+A-

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 136 ülkenin anlaşmaya vardığı küresel vergi düzenlemesinin uygulamasına yönelik mevzuatın ABD Kongresi tarafından onaylanacağına emin olduğunu söyledi.

Yellen, söz konusu mevzuatın Başkan Joe Biden'ın mutabakat bütçesi olarak adlandırılan paketin içinde yer alabileceğini söyledi.

OECD, aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye'nin de yer aldığı, küresel Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 90'ınından fazlasını temsil eden 136 ülkenin uluslararası vergi reformuna yönelik anlaşmayı kabul ettiğini açıklamıştı. 

Açıklamada, söz konusu reformun çok uluslu şirketlerin 2023'ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulmasını sağlayacağı kaydedimişti.

Böylece dünyanın en büyük ve en karlı 100'e yakın çok uluslu şirketinden elde edilen 125 milyar dolardan fazla karın dünya çapında ülkelere yeniden tahsis edileceği belirtilen açıklamada, söz konusu şirketlerin faaliyet gösterdikleri yerlerde adil bir vergi payı ödemelerinin ve kar elde etmelerinin sağlanacağı aktarılmıştı.