Yemek kartı komisyon oranına yasal düzenleme talebi

Yemek kartı komisyon oranına yasal düzenleme talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, lokantacı esnafının yemek kartı firmalarının yüksek komisyon oranlarını protesto için 25 Aralık'ta 1 günlük boykot edeceğini hatırlattı.

A+A-

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, lokantacı esnafının yemek kartı firmalarının yüksek komisyon oranlarını protesto için 25 Aralık'ta 1 günlük boykot edeceğini hatırlatarak, "Yemek kartı komisyon oranları dünyada yüzde 3-4 oranlarında seyrederken bizde yüzde 12'lere varıyor. Yasal bir düzenleme ile bu haksız kazancın önüne geçilmeli." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, yemek kartı firmalarının komisyon oranlarına yönelik yasal düzenleme yapılmasını istedi. Tüm Restoranlar Lokantacılar Tedarikçiler Derneği'nin (TÜRES) açıklamalarına göre 3,5 milyon çalışanın, 200 binin üstünde noktada yemek kartı kullandığını belirten Palandöken, "Kullanıcı sayısı arttıkça komisyonun düşmesi beklenirken bizde tam tersi oluyor. Yemek kartı şirketleri yüksek iskonto uyguluyor. Yemek kartı komisyon oranları dünyada yüzde 3-4 oranlarında seyrederken bizde yüzde 12'lere varıyor. Yasal bir düzenleme ile bu haksız kazancın önüne geçilmeli. Komisyon oranı yüzde 5'i geçmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Komisyon oranlarının esnafın kazancını azalttığını vurgulayan Palandöken, alınan boykot kararına ilişkin şunları kaydetti:

"Esnaf kendisi yüzde 12 oranında kazanamazken, bir de aynı oranda komisyoncu firmalara ödeme yaptığında o dükkanın kirasını, elektriğini, çalışanların maaşını nasıl ödeyecek. Bu haksız kazanç esnafımızın karlılığını da düşürdü. Kar oranı düştükçe fiyatları da artırmak zorunda kalıyorlar. Hal böyle olunca restoran ve lokantacı esnafı da haklı olarak 25 Aralık'ta 1 günlük boykot kararı aldı. O gün yemek kartlarını kabul etmeyecek. Yemek kartı kullanan çalışan da parayla ödemek zorunda kalacak. Kart firmalarının habersiz yaptığı sigorta ve ekstra kesintiler de esnafın belini büküyor. Mağduriyetlerin yaşanmaması için yemek kartı komisyonunda yasal düzenleme şart."

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.