Yendeki düşüş Asya'da yeni bir finansal krizin habercisi mi?

Yendeki düşüş Asya'da yeni bir finansal krizin habercisi mi?

BRICS kavramının mucidi, Chatham House Kıdemli Danışmanı Jim O'Neill dolar/yen kurunun 150'ye yükselmesi durumunda yeni bir Asya krizinin yaşanmasının olası olduğuna dikkat çekti.

A+A-

Eski Goldman Sachs Asset Management Yönetim Kurulu Başkanı Jim O’Neill, Japon yeninde son dönemde hız kazanan değer kayıplarının Çin’i ihracatta avantaj elde etmek için yuanı devalüe etmeye yönlendirebileceğini, bu politikanın da Asya ülkelerinin geneline yayılabileceğini öngördü.

Chatham House Kıdemli Danışmanı da olan O’Neill, “Dolar/yen kurunun 150’ye yükselmesi Asya Finansal Krizi’nin yeniden gösterime girmesi anlamına gelebilir” dedi.

O’Neill, “Japon Merkez Bankası’nın getiri eğrisi kontrolüne devam ettiğini, ABD’de tahvil getirilerinin yükselmeyi sürdürdüğünü görmeye devam edersek, böyle bir ivme ve değer kaybı Pekin’de ciddi problemlere yol açabilir” değerlendirmesini yaptı.

Tayland'da başlamış, tüm Asya'ya sıçramıştı

1997'de Tayland'ın parasını devalüe etmesi ile başlayan ve Güneydoğu Asya'nın tamamını etkisi altına alan finansal krizde bölge ülkelerinin varlıkları negatif etkilenmişti.

Japonya bu krizden görece olarak daha az etkilenirken, Güney Kore ekonomisi ödemeler dengesindeki baskıların etkisiyle temerrüdün eşiğine gelmişti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler