Yeni dönemin favori hisseleri

Yeni dönemin favori hisseleri

Faizlerdeki düşüş ve altyapı yatırımlarının süreceği beklentisi ile banka, inşaat ve GYO hisseleri öne çıkacak, portföyler yeniden şekillendiriliyor

A+A-

AKP'nin tek parti iktidarını kazanmasının ardından önümüzdeki dönemde özellikle banka, inşaat ve gayrimenkul hisselerinde pozitif ayrışma beklenirken; aracı kurumlar da hisse ağırlıkları ve tavsiyelerini bu yönde yeniden şekillendirmeye başladı.

AKP'nin büyüme modelinde altyapı yatırımlarının önemli yer tutuyor olması ve bu yatırımlara verilen ağırlığın süreceği beklentisi inşaat ve gayrimenkul hisselerini desteklerken; bu hisselerin ayrıca, faizlerdeki düşüşten de bankalarla birlikte olumlu etkilenmesi bekleniyor.

Bankalarda ise düşen faizlerin marjlarda iyileşme yaratacağı ve kurdaki gevşemenin aktif kalitesi ve sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) üzerindeki baskıları azaltacağı beklentisinin pozitif etki yaratması öngörülüyor.

En çok önerilen hisseler listesini bu doğrultuda yeniden şekillendirmeye başlayan aracı kurum temsilcileri, bu sektörlerde de AKP hükümeti ile güçlü ilişkisi bulunan şirketlerdeki yükselişlerin daha güçlü olacağını belirtirken;

AKP hükümeti ile sorunlar yaşayan İpek-Koza ve Doğan Grubu hisselerinde ise baskının sürebileceğine işaret ediyor.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; AKP yüzde 49.4 oranında oy ile 316 milletvekili çıkararak tek başına iktidarı garantiledi.

Seçim sonuçlarının AKP'nin tek başına iktidarına işaret etmesinin ardından dolar/TL 2.5 ayın en düşük seviyelerinde güne başladı.

TL'nin dolar karşısındaki gün içindeki en yüksek değer kazancı yüzde 5'i aşarken, iyimserlik tahvil/bono getirilerine de 50 baz puan civarında düşüş olarak yansıdı.

KURDAKİ GEVŞEME, FAİZLERDE DÜŞÜŞ BANKALARI DESTEKLEYECEK

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, seçim sonuçlarının banka hisselerini kısa vadede olumlu etkileyeceğini belirterek, bunda da piyasa faizlerindeki düşüşün maliyetlere ve marjlara olumlu yansıması, döviz kurundaki gevşemenin aktif kalitesini artırması gibi beklentilerin etkili olduğunu söyledi.

Doğanay, "Piyasa faizlerindeki düşüş fonlama maliyetlerini düşüreceği için, bunun bankaların net faiz marjlarına olumlu yansımasını bekliyoruz. Kurdaki gevşeme ve ekonomik aktivitedeki ivmelenme de olumlu etkiler. Döviz kuru rahatladığı için bankaların aktif kalitesi ve SYR üzerindeki baskılar da hafifler" dedi.

Bankacılık endeksi yüzde 8 yükselişle hareket ediyor.

TL yıl başından bu yana, siyasi istikrarsızlık, ekonomideki yavaşlama ve ABD faiz oranlarının yükseleceği beklentisiyle dolar karşısında yüzde 17 üzerinde değer kaybederken, TL'deki değer kaybı bankaların SYR'lerini aşağı çekmiş, aktif kalitesini de baskılamıştı.

ALTYAPIDA YATIRIM BEKLENTİSİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DESTEKLİYOR

Ak Yatırım Araştırma Müdürü Mert Ülker ise, "Faizlerde öngörülen düşüşle birlikte en çok önerilen hisseler portföyümüzü yeniden şekillendiriyoruz. Daha önce listemizde yer alan Garanti Bankası ve İş Bankası'nın yanı sıra Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası'nı da listeye ekliyoruz" dedi ve ekledi:

"Ayrıca seçim sonuçlarının olumlu yansıması olacağını düşündüğümüz gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde de Emlak Konut GYO, Akçansa ve Trakya Cam'ı en çok önerilenler listemize ekliyoruz. Faizlerdeki düşüşün GYO hisselerine olumlu yansımasının yanı sıra, AKP'nin altyapı yatırımlarını sürdüreceği beklentisi inşaat sektörü ile ilişkili çimento, cam gibi bağlantılı şirketleri de ön plana çıkarabilir."

Şeker Yatırım Analisti Kıvanç Uysal da, seçim sonuçlarının hemen ardından özellikle GYO hisselerinde yükseliş gözlendiğine dikkat çekti.

Uysal, "Hükümetin tek parti olarak görevine devam edecek olmasıyla inşaat, gayrimenkul ve altyapı yatırımlarının önemli yer tuttuğu iç büyüme modeline devam edeceği ve bu alana yatırımlarda verilen ağırlığın süreceği algısıyla beslenmiş olacağını düşünüyorum. Bu yükseliş, özellikle Başbakanlık TOKİ’den arazi temin edip bunu yüklenicilere ihale eden riski düşük modele sahip Emlak Konut hisselerine yansıdı" dedi.

Emlak Konut GYO hisseleri saat 1145'te yüzde 8.83 primle tavan fiyat olan 3.08 liradan işlem görüyor.

AKP'YE YAKIN ŞİRKETLERDEKİ YÜKSELİŞ DAHA GÜÇLÜ

Hisselerdeki yükselişle ilgili değerlendirmede bulunan bir başka analist ise, "AKP hükümeti ile daha yakın iş ilişkileri bulunan Emlak Konut ve Torunlar GYO gibi hisselerdeki yükselişin daha güçlü olduğu gözleniyor" diye konuştu.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları endeksi saat 1107'de yüzde 6.6 primle, aynı saatte yüzde 4.9 yükselişte olan BIST-100 endeksinin üzerinde performans gösteriyor.

GYO endeksinde en fazla yükseliş ise yüzde 8.83 primle tavan fiyattan işlem gören Emlak Konut GYO hisseleri ile yüzde 8.76 primle yine tavan fiyat olan 3.6 liradan işlem gören Torunlar GYO hisselerinde gözleniyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.