Yeni kabine: Hulusi Akar Savunma Bakanı, Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı oldu

Yeni kabine: Hulusi Akar Savunma Bakanı, Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı oldu

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesi Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesi Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların listesi şu şekilde belirlendi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. 2 Ocak 2012 tarihinden 19 Haziran 2016 tarihine kadar T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevini yürüttü. 19 Haziran 2016 tarihinden bugüne kadar Başbakanlık Müsteşarlığı yaptı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: 25., 26. ve 27. dönemde AKP Gaziantep Milletvekili seçildi. Sonrasında AKP Genel Sekreteri olarak görevlendirildi. 19.07.2017 tarihinde 65. Hükümette Adalet Bakanlığı görevine getirildi.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: 2003-2007 yılları arasında Teksas Üniversitesi'nde araştırma asistanı, 2007'den itibaren İslam İşbirliği Teşkilatı SESRIC'te kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı. Halen SESRIC İstatistik ve Enformasyon Direktörü olan Selçuk, aynı zamanda KADEM Ankara Temsilciliği ve Denetleme Kurulu Üyeliği, Kadın Birliği Platformu Üyeliği yapıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: AKP kurucu üyesi olan Çavuşoğlu, 22., 23., 24., 26. ve 27. dönem Antalya Milletvekili olarak seçildi. Ocak-Aralık 2013 döneminde AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2010-2012 yılları arasında AKPM Başkanlığı'na seçilerek bu görevi üstlenen ilk Türk Parlamenter oldu. 2013'te AB Bakanı, 2014'ten itibaren ise Dışişleri Bakanı oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: 2005-2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı'nda uzman olarak görev yaptı. 2006 - 2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü görevine geldi. 2009-2012 tarihleri arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nda uzman olarak çalıştı. 2009 yılından bugüne kadar T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Albayrak 25., 26. ve 27. Dönem İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi. Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi olan Albayrak 64. ve 65. Hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Siyasete, 1987 yılında Doğru Yol Partisi Gençlik Kolları'nda başladı. Teşkilat Başkanlığı yaptı. 1995 yılında Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı, 1999 yılında İstanbul İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. 6 Ocak 2008 ve 16 Mayıs 2009 tarihleri arasında Demokrat Parti Genel Başkanlığı yaptı. 25 ve 26. dönem AKP Trabzon Milletvekili, 27. dönem AKP İstanbul Milletvekili olarak seçildi. 64. ve 65. Hükümetlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren yine 65. Hükümette İçişleri Bakanı olarak yer aldı. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesidir.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ'ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 2002 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirakler Daire Başkanlığında, İştirakler Genel Koordinatörü olarak; İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üye olarak görev yaptı. Türkiye Elektrik Sanayi Birliği'nin (TESAB) kurucuları arasında yer aldı. 4 Ocak 2008'de EPDK Kurul üyeliğine atandı. 24.12.2015 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığına atandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu: ABD'deki Florida State Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde yönetim organizasyonu alanında araştırmacı, uzman ve proje koordinatörü olarak çalıştı. 2009 yılında Başbakanlık Müşavirliği'ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda çeşitli görevler üstlendi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında doktorasını tamamladı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı. TED Üniversitesi'nin yanısıra, çok sayıda özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu gerçekleştirdi. Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi üyesi olan Selçuk 2003-2006 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptı. AB müzakerelerinde de eğitim ve bilim başlığı görüşülürken Türkiye'yi temsil etti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Çeşitli karargah ve birliklerde icra ettiği görevlerinin yanı sıra, Tunceli Hozat'ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı, İtalya-Napoli'deki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı'nda Plan ve Prensipler Başkanlığı yaptı, 2002 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerinin ardından Korgeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, ardından 3. Kolordu Komutanlığı yaptı. 2011 yılında orgeneral rütbesiyle Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu, 2015 yılında Genelkurmay Başkanlığına atandı. 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde darbecilere direnmesi üzerine alıkonuldu, darbe girişiminin ardından görevine devam etti.

Sağlık BakanıFahrettin Koca: Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttü. Türk Pediatri Kurumu, Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Meslek Komitesi, Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) üyelikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Eğitim Komitesi İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vakıf Üniversite Hastaneleri Derneği'nin Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanı'dır.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik yaptı. Çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Turkcell, BİM ve AlBaraka Katılım Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olan Pakdemirli, Tarihi Kemeraltı A.Ş. ve Türkiye Ruh Sağlığı Tedavi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliklerini, Anadolu Otizm Vakfı Mütevelli Üyeliğini, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Üyeliğini sürdürüyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: 2005 yılında altyapı projelerine içmesuyu, sulama, petrol ve doğalgaz boruları, santrallere elektromekanik aksamı temin eden Karon Mühendislik ve Ticaret Ltd. Şti.'ne kurucu ortak olarak katıldı. Halen aynı şirketin yönetici müdürü olan Pekcan, daha önce üç dönem DEİK-Türk Suriye İş Konseyi Başkanlığını yürüttü. Pekcan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı, İTO-IKGK İstanbul Kadın Girişimler Kurulu Üyeliği, ECO-CCI Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Ticaret ve Sanayi Odaları, Kadın Girişimciler Kurulu Üyeliği görevleri yürütüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan: 1985 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü'nde mühendis olarak çalışmaya başladı. Bu kurumda büro mühendisliği, kontrol mühendisliği, kontrol şefliği görevlerinde bulundu. 1997 yılından itibaren İstanbul 17. Bölge Müdürlüğü bünyesinde Otoyol Bakım İşletme Başmühendisi, Otoyol Yapım Başmühendisi, Bölge Müdür Yardımcısı ve Bölge Müdürü olarak görev yaptı. Genel Müdür Yardımcılığı görevinin ardından 2005-2015 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü yapmıştır. Bu görevinden emekli olduktan sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı, ardından Danıştay Üyesi olarak vazife yürütmüştür. Danıştay Üyeliğinden emekliliğinin ardından, Kuzey Marmara Otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO'luğuna getirilmiştir.

Sanayi ve Teknoloji BakanıMustafa Varank: Florida State Üniversitesi'nde uzman, Indiana University Pervasive Technology Institute'te ise araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonlarında çalıştı. 2005 yılında Başbakanlık'ta görev yapmaya başladı. Sırasıyla, 2011'de Başbakan Başdanışmanlığına, 2014'te ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına getirildi. 2016 yılında Büyükelçi unvanı aldı. Varank aynı zamanda TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyesi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy: Turizm şirketi Etstur'un Yönetim Kurulu Başkanı olan Ersoy,Voyage Otelleri,Didimtur, Jetset ve ucuzabilet şirketlerini kurdu. Ersoy Belek ve Kemer'de Maxx Royal otellerini de açtı. 2012 yılında cruise sektörüne yatırım yaparak Türkiye'nin tek cruise gemisi işletmecisi oldu. 2017 yılında online rezervasyon platformu odamax.com'u kurdu.

Mehmet Şimşek kabinede yok
Kabineye dair en çok merak edilen isimlerden Mehmet Şimşek'e ise yer verilmedi.

Kabineyi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda açıklayan Erdoğan, bakanlıkların yapılarını değiştirmenin daha hızlı icraat sağlayacağını belirtti.

Erdoğan, bürokrasinin üst düzey kadrolarını da en kısa zamanda açıklayacaklarını söyledi:

"Bakan yardımcıları ve üst düzey idarecileri ne kısa zamanda atayacağız. Reformist bir yaklaşımla aşama aşama atayacağız.

"Ülkemizin tüm dinamiklerinin kendilerini bu değişime göre yenileyeceklerine inanıyorum.

"Yasama ve yargı organlarının ülkemizin ihtiyaçlarına göre kendilerini geliştireceklerini umut ediyorum."

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.