Yenilenebilir enerjide TL desteği 1 Temmuz'da başlıyor

Yenilenebilir enerjide TL desteği 1 Temmuz'da başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, yenilenebilir enerji desteklerinde Türk Lirası ile destek hakkında değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamında rüzgar, güneş, su, jeotermal ve biyokütleye dayalı yeni kurulacak elektrik üretim santrallerine yönelik fiyat alım garantisi, mevcut uygulamanın sona ereceği 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren de beş yıl boyunca devam edecek.

1 Temmuz 2021 sonrası için Döviz yerine TL cinsinden belirlenen kilovatsaat (kWh) başına YEKDEM fiyatları her yıl ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere dört kez güncellenecek.

Yerli ekipman kullananlara verilecek TL cinsinden belirlenmiş ilave destek tutarları da, tesisin üretimdeki ilk 5 yılında verilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yardımcısı Abdullah Tancan söz konusu süreci Bloomberg HT'de anlattı.

YEKDEM kapsamında en yüksek destekleme alım fiyatı, kilovatsaat başına 54 kuruş ile jeotermal kaynaklara dayalı santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santralleri için belirlendi. En düşük destekleme fiyatı ise 32 kuruş ile rüzgar ve güneş enerjisine dayalı yatırımlar için verilecek. Çöp gazı ve atık lastik bertarafının yan ürünlerine dayalı BES’ler de kilovatsaat başına 32 kuruş ile en düşük YEK desteği sağlanacak santral türleri arasında yer aldı.

Etiketler : , ,