Yeşil pasaportlu memurlar Karadağ'dan ev alıyor

Yeşil pasaportlu memurlar Karadağ'dan ev alıyor

Karadağ, son üç yılda Türkiye’den 250 milyon euroluk gayrimenkul yatırımı çekti

A+A-

Karadağ, son üç yılda Türkiye’den 250 milyon euroluk gayrimenkul yatırımı çekti. Türkler, Karadağ’dan binden fazla konut alırken, en büyük ilgiyi memurlar gösterdi! Bunda Karadağ’ın yeşil pasaport sahiplerine 6 aylık oturum izni vermesi etkili oldu. Karadağ Türk İş Adamları Derneği Kurucu Başkanı İsmail Oğuz Güvenç, “Memurlar burada fiyatı 50 ila 100 bin euro arasında değişen konutlar alıyor” diye konuştu. Evlerin kira getirisi de Karadağ’ın cazibesini artırdı. Türkler Karadağ’da son 3.5 yılda 250 milyon euro yatırım yaparak 1000’den fazla ev aldı. Yeşil pasaport sahibi memurlara 6 ay boyunca oturum izni vermesi bu ülkeyi memurlar için cazip kılarken, bu nedenle birçok memurun 25-30 yıllık birikimlerini Karadağ’da gayrimenkul satın alarak değerlendirdiği ifade ediliyor. Karadağ, özellikle konutta geri dönüş sürelerinin kısa olması ve AB’ye en yakın zamanda üye olacak ülke olması nedeniyle Ruslardan sonra Türklerin en fazla yatırım yaptığı ülke haline geldi.

Karadağ Türk İşadamları Derneği (KATİAD) Kurucu Başkanı ve Anatolia Montenegro CEO’su İsmail Oğuz Güvenç, çok fazla memurun gayrimenkul alımı için Karadağ’a geldiğini belirtti. Memurların Karadağ’da fiyatları 50 bin ila 100 bin euro olan gayrimenkul satın aldığını söyleyen Güvenç, “Memurların alımlarını artırıyor olmasının önemli nedenlerinden biri, ülkenin yeşil pasaport sahibi memurlara 6 ay boyunca oturum izni vermesi oldu. Ayrıca Unesco korumasında yemyeşil doğası ve denizi de insanları ülkeye çekiyor” dedi. Diğer nedenin ise geri dönüş süreleri olduğunu bildiren Güvenç, “Ev yatırımını Karadağ’da yapan birisi kira çarpanı ile evini 10 ile 13 yıl arasında amorti edebiliyor. Ülkede 40 bin ile 100 bin euro arasında fiyatla ev almak mümkün. Böylece 220 bin TL’ye bir ev alıp ayda 1750 TL kira geliri elde edebiliyorlar. Bu da orta gelir grubu için çekici bir unsur. Ev alana oturum izni veriliyor. Bu da yurtdışı çıkış pulu almamak demek” dedi.

AB'de serbest dolaşım imkanı

“Karadağ’da süresiz yaşayabilmek aynı zamanda 2024 veya 2025’te gerçekleşecek AB üyeliği ile serbest dolaşım anlamına geliyor” diyen Güvenç, “Tüm bunlar özellikle tek yatırım avantajı olanların bu ülkeye ilgisini yoğunlaştırıyor” diye konuştu.

“Alımları 40 kat arttı”

“2016’da Türklerin bu ülkeden satın aldıkları gayrimenkul alımları 687 bin euro iken, 2017’de 6.8 milyon euro, 2018’de 25.2 milyon euroya çıktı” diyen Güvenç, “Yani Türklerin bu ülkede alımları 40 kat arttı. Peşin alımlar nedeniyle yapılan gayri resmi alımlar da dahil edildiğinde 2019’da bu rakamların 250 milyon euroyu bulduğunu tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı.

25 holding fizibilite yapıyor

25 Türk holdinginin de bölgede fizibilite çalışmalarını sürdürdüğünü, bunlardan birinin 50 milyon euroluk arsa yatırımı yaptığını aktaran Güvenç, firmanın aldığı arsalara iş merkezi yapmayı planladığını açıkladı. Güvenç şöyle konuştu: “Biz Anatolia Montenegro olarak Karadağ’ı Avrupa’ya bağlayacak otoban ihalesi ile ilgileniyoruz. Podgorica’da villa ve site projeleri için de çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Ayrıca Karadağ’ın iki havalimanının yenilenmesi için yine bir Türk şirketinin öne çıkacağı öngörüsündeyiz. Ziraat Bankası’nın 3 şubesinin yer aldığı Karadağ’da Doğuş Holding’in marina yatırımları, Global Yatırım Holding’in Bar Limanı ihalesini alması, Tosyalı Holding’in Nikşiç’de dev bir fabrika yatırımı, Mirnadom gibi Türk inşaat şirketlerinin rezidans projeleri takip ettiğimiz gelişmeler.”

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.