Yetenek açığı son yılların en yüksek seviyesinde

Yetenek açığı son yılların en yüksek seviyesinde

​​​​​​​ManpowerGroup 2019 Yetenek Açığı Raporu'na göre yetenek açığı tüm  dünyada artıyor. Dünya genelinde her 100 işverenden 54'ü yetenekli  işgücü bulmakta zorlandığını belirtiyor.

A+A-

ManpowerGroup 2019 Yetenek Açığı Raporu'na göre yetenek açığı tüm  dünyada artıyor. Dünya genelinde her 100 işverenden 54'ü yetenekli  işgücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. Bu oran, bir önceki  araştırmanın sonuçlarına göre yüzde 9'luk bir artışa işaret ediyor.

Yetenek açığının yüzde 51 olarak ölçüldüğü Türkiye, dünya yetenek  açığı sıralamasında 25'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de işverenlerin  doldurmakta en çok zorlandıkları pozisyon ise nitelikli işçi.

ManpowerGroup tarafından 13 yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu'nun 2019 sonuçları 44 ülkeden 24 binin üzerinde  işverenle görüşülerek hazırlandı. Bu araştırmaya göre işverenlerin  yüzde 54'ü, yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru  becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar.

Türkiye'deki yetenek açığı ise yüzde 51 olarak ölçülüyor. Doğru  yeteneği bulma zorluğu açısından ilk sırada olan ülke yüzde 88 oranla Japonya olurken, Türkiye ortalamanın biraz altındaki yetenek bulma  zorluk derecesiyle 25'inci sırada yer aldı.

Yetenek açığı son 13 yılın en yüksek seviyesinde

İşverenler için yetenek açığı, ManpowerGroup tarafından  araştırmanın ilk yapıldığı 2006 yılına göre en yüksek seviyesine  çıkmış görünüyor. Geçen yıl yüzde 45 olarak ölçülen küresel yetenek  açığı 2019'da yüzde 54'e yükselmiş bulunuyor. Küresel yetenek krizinde  ilk sıraya yüzde 88 ile Japonya yerleşirken, ardından Romanya (yüzde
86), Tayvan (yüzde 77) ve Yunanistan (yüzde 77) geliyor. Yetenek açığı  açısından en az sorun yaşayan işverenler ise yüzde 16 ile Çin, yüzde 23 ile Birleşik Krallık ve yüzde 27 ile İrlanda'da görülüyor. Yetenek  açığının bir önceki yılın verilerine göre yüzde 20'den fazla arttığı  beş ülke ise Slovenya, ABD, Finlandiya, İsveç ve Macaristan olarak  sıralanıyor.

Önde gelen sanayi sektörlerinin tümünde görülen yetenek açığı  yüzde 58 oranla en çok ulaştırma, depolama, iletişim ve yardımcı  hizmetler sektörlerinde görülüyor. Üretim (yüzde 55), ticaret (yüzde 51) ve hizmet (yüzde 55) sektörleri için görüş veren işverenlerin  yarısından fazlası ise açık pozisyonlarını doldurmakta zorlandıklarını  ifade ediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.