Yükselen tahvil faizleri borsa yatırımcısını endişelendiriyor

Yükselen tahvil faizleri borsa yatırımcısını endişelendiriyor

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde 1.409%, 30 yıllıklarda ise 1.409% ulaşılması, 2016’dan beri gözlemlenen en büyük aylık yükseliş oldu.

A+A-

BORSATEK - ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde 1.409%, 30 yıllıklarda ise 1.409% ulaşılması, 2016’dan beri gözlemlenen en büyük aylık yükseliş oldu. Geçtiğimiz Cuma kapanışa doğru gelen 2,5 milyar dolarlık satışla beraber, girdiğimiz bu hafta içinde satış beklentilerini arttırdı.

Dow Jones sanayi endeksi ve S&P500 endeksi geçtiğimiz kapanışta 30863.07 ve 3808.40 seviyeleri ile zorlanarak 50 günlük ortalamalarının çok az üstünde kapatmayı başardılar.

“Volatilite ve belirsizlik henüz bitmedi”

Idenpendent piyasa analisti Stephen Todd günlük notlarında belirtti. Tahvillerdeki atan faizlere rağmen, şubat ayında endeksler sağlam getirilere ulaşmayı başardı, DJ endeksi 3.2%, S&P ise 2.5% ile ayı kapatmayı başardı. Genellikle içinde teknoloji hisselerini barındıran Nasdaq ise diğer iki endeksten negatif ayrışarak ayı 0.9% ile kapatmayı başardı ki, geçtiğimiz hafta yaşanan 4.9% düşüşü hesaba kattığımızda hala ayı pozitif kapattı.

Tahvil faizlerindeki artıştan ise en çok faydalanan bankacılık sektörü oldu, S&P500 finansal endeksi SP500.40,-1.97% ile geçtiğimiz haftanın en iyi performans gösteren ikinci sektörü oldu. Birincilik ise SP enerji sektöründe SP500.10,-2.3% yaşandı.

Mart ayı için beklentiler genellikle mevsimsel olarak gözlemlenen hafta ilk iki haftası yüksek hacimli sonrasında ise yatay devam etmesi yönünde. Analistler mart ayında da satışların devam ede bileceğini ön gördü, özellikle endekslerde yaşanan son birkaç aylık yükseliş trendinin, tahvil faizlerindeki yükselişleri bahane ederek yatırımcılar tarafından kar satışlarının atmasına neden ola bilir. Mart ayında yaşana bilecek bu düşüşler bir sonraki ay için pozitif bir katalizör etkisi yaratması beklentiler arasında.

Mart ayında takip edilmesi gereken en önemli veriler ise tarım dışı istihdam ve sanayi üretim verileri olacaktır.

Etiketler : , ,