Yükseliş sürüyor, dolarda ilk hedef neresi

Yükseliş sürüyor, dolarda ilk hedef neresi

Uzmanlar enflasyon rakamı ve asgari ücretteki artışın TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı üzerindeki etkisini sürdüreceğini belirtiyor

A+A-

Uzmanlar enflasyon rakamı ve asgari ücretteki artışın TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı üzerindeki etkisini sürdüreceğini belirtiyor. XTB Menkul Değerler'in konu ile ilgili açıklaması şu şekilde: 
"Pazartesi günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Aralık ayında enflasyon beklenenden hızlı arttı. Aylık bazda yüzde 0,21 artış kaydeden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,81 oranında yükselerek yüzde 8,50 beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Düşük petrol ve enerji fiyatlarının enflasyonu baskılamasına rağmen görülen artış Türk Lirası'na da satış getirdi.

Son dönemin en çok konuşulan gelişmelerinden biri ise asgari ücret artışıydı. Geçtiğimiz hafta alınan kararla net asgari ücret 1300 TL'ye yükselttirilirken, işverene olan yükün yüzde 40'ının devlet tarafından karşılanacağı belirlendi. İşverene olan yükün tamamen karşılanmayacak olması işsizlik oranını artırabilecekken, ücretlerdeki yükseliş enflasyona da negatif yönde etki edecektir. Beklenenden hızlı artış gösteren tüketici enflasyonuna yüzde 1,5 - 2,0 aralığında etki etmesi öngörülen ücret artışıyla birlikte oluşabilecek çift haneli enflasyon, TL'nin değerinde gerilemeye sebep olabilir.
Dün başlayan yukarı yönlü hareketi bugün de devam ettiren parite 2,9500 direncini aşarak yükseliş trendine geri döndü. Hareketin devamında 2,9910 - 3,0170 direnç seviyeleri test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 2,9680 - 2,9500 seviyeleri olası destekler olarak öne çıkıyor. 2,9500 desteği kırılamadığı sürece, paritedeki yukarı yönlü hareket devam edebilir." 
 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.