Yunanistan AB'de en yüksek emeklilik harcamasını yapıyor

Yunanistan AB'de en yüksek emeklilik harcamasını yapıyor

Eurostat, Yunanistan'ın diğer Avrupa Birliği üye ülkelerine kıyasla emekli maaşlarına GSYİH’dan en yüksek payı harcadığını belirtti.

A+A-

Eurostat, Yunanistan'ın diğer Avrupa Birliği üye ülkelerine  kıyasla emekli maaşlarına GSYİH’dan en yüksek payı harcadığını  belirtti.
   
Ticaret Bakanlığının 'Haber Blog'unda yer alan habere göre,  ekonomik kriz sırasında emekli maaşlarının önemli ölçüde azalmasına  rağmen, Yunan devleti GSYİH'nın büyük bir kısmını emeklilere, diğer AB  ülkelerinden en yüksek yüzdeyi vermeye devam ediyor.

   
Avrupa istatistik otoritesine göre, 2015'teki emekli maaşı  harcamaları GSYİH'nın yüzde 17,8'ine, AB'nin en yüksek seviyesine  ulaştı. GSYİH'nın yüzdesi, Yunan emeklilerinin yüksek emeklilik maaşı  aldıkları anlamına gelmiyor, çoğunlukla aktif işgücüne kıyasla çok  sayıda emeklinin olması ile ilgisi bulunuyor.
   
Yaklaşık 300.000 yeni emekliye ilave olarak, emekli maaşını  bekleyen yaklaşık 2,7 milyon emekli var. Aynı zamanda, yaklaşık  rakamlarla ve ELSTAT'a göre çalışan ve sigorta primi ödeyen Yunanlıların sayısı da 3,6 milyon.
   
Emekli maaşlarına harcanan GSYİH'nın yüksek yüzdesine katkıda  bulunan bir diğer faktör de, yeniden dağıtım sistemi yerine bir  dağıtımcı olan sigorta sisteminin yapısı ile ilgilidir.
   
talya GSYİH'nın yüzde 16,5'i ile ikinci, yüzde 15 ile Fransa ve  yüzde 14,9 ile Portekiz, 2015 verileriyle onu izlemekte. 2014 yılında  emekli maaşlarına harcanan GSYH'nın AB ortalama yüzdesi yüzde 13 iken, Yunanistan'da yüzde 17,2 olmuştu.
   
2008 yılında, ekonomik krizden önce, Yunanistan'daki emeklilik  harcamaları GSYİH'nın yüzde 13,1'ini oluştururken, Yunanistan AB'de  dördüncü sırada yer almıştı. Ve bu, GSYİH daha yüksek olduğunda emekli  maaşlarındaki önemli artışlar ile ilgili olmalıydı.
   
Ancak, erken emeklilikler ve çeşitli sektörlerdeki yüksek emekli  maaşları, bugün Yunanistan'ın sigorta sistemine bela olan orantısız  emeklilik harcamalarına katkıda bulunmuştur.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.