Yunanistan'da sandıktan Miçotakis çıktı

Yunanistan'da sandıktan Miçotakis çıktı

Yunanistan’da yapılan erken seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Kiriakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi yüzde 39,77 ile yarışta önde gidiyor.

A+A-

Yunanistan’da yapılan erken seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Kiriakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi yüzde 39,77 ile yarışta önde gidiyor.

Yunanistan halkı, Syriza partisinin istifa etmesinin ardından sandık başına gitti. Oyların yüzde 87,33’ü sayılırken Kiriakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi yüzde 39,77 ile önde gidiyor. İktidardaki sol kanattan Syriza partisi yüzde 31,55 ile ikinci sırada bulunuyor. Merkez soldan Değişim Hareketi ise sadece yüzde 7,94 oy toplayabildi.

Meclise girmek için yüzde 3 barajının olduğu ülkede Komünist Parti, Yunan Çözümü ve Avrupa Hareketi 2025 de meclise girmek için yeterli oyu toplayabildi. Meclise 18 sandalyeye sahip olan aşırı sağcı Altın Şafak partisi ise meclise girebilecek kadar oy toplayamadı.

Yeni Demokrasi tek başına iktidar oldu

2015’te ekonomik krizin, milyarlarca Euro'luk borcun ve tasarruf yükünün yarattığı boğucu ortamda iktidara gelen solcu Aleksis Çipras ve partisi SYRIZA’nın, yine ekonomi politikaları yüzünden seçimleri kaybetmesi bekleniyordu. Krizin sorumlusu gösterilen ama Kiriakos Miçotakis liderliğinde küllerinden doğan Yeni Demokrasi ise seçimlerin favorisiydi.

Bu sonuçlara göre, Miçotakis'in Yeni Demokrasi partisi 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekili çıkararak salt çoğunluğu elde etmesi bekleniyor. Bu durumda Miçotakis tek başına hükümet kurabiliyor. SYRIZA'nın milletvekili sayısı ise 86'da kalıyor.
 
PASOK'un devamı olan, sosyal demokrat Değişim Hareketi (KINAL), yüzde 6 - 8; Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 5 - 7 ve eski Ekonomi Bakanı Yannis Varoufakis'in kurduğu Avrupa'da Demokrasi Hareketi (DİEM25) yüzde 3 - 5 aralığında bulunuyor.

Çipras'tan açıklama: Halkın iradesini saygı göstereceğiz

Yunanistan’da erken genel seçimde iktidarı kaybeden SYRIZA lideri Aleksis Çipras, “Halkın iradesini saygı göstereceğiz.” dedi. 

İktidar koltuğunu kaybeden Çipras, gazeteciler için kurulan seçim merkezinde basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Çipras, demokrasilerde değişimin doğal ve demokrasinin özü olduğunu ifade ederek, “Miçotakis’i arayarak kendisini zaferinden dolayı tebrik ettim. Halkın iradesini saygı göstereceğiz.” diye konuştu.

Yarın başbakanlık koltuğunu rakibine teslim edeceğini belirten Çipras, “Yarın devir teslim töreninde demokrasilerde olması gerektiği gibi Miçotakis’i karşılayacağım.” ifadesini kullandı. 

Erdoğan'dan tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın yeni Başbakanı seçilen Kiriakos Miçotakis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Kiriakos Miçotakis'i tebrik ederek, sonuçların Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kyriakos Mitçotakis kimdir?

2016’dan bu yana Yeni Demokrasi’nin lideri olan 51 yaşındaki Kiriakos Miçotakis,  1990 -1993 yılları arasında başbakanlık yapan Konstantinos Miçotakis'in oğlu. Baba Miçotakis, görev yaptığı dönemde yakınlarını kayırma suçlamalarıyla istifa etmek zorunda kalmıştı.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.