Yunanistan'ın tavizi Almanya'yı yumuşatmadı

Yunanistan'ın tavizi Almanya'yı yumuşatmadı

Yunanistan özelleştirme tavizi verdi, Almanya dik duruyor

A+A-

Yunanistan Perşembe günü uluslararası kreditörlerine yeni bir taviz sundu ve ülkenin en büyük limanı olan Pire limanının satışına yanaştı. 

Bir özelleştirme idaresi yetkilisinin açıklamasına göre Yunanistan üç firmadan limanın çoğunluk hisseleri için teklif istedi ve böylece AB ve IMF'nin talep ettiği reformların bir parçası olan özelleştirmenin önüne hükümet tarafından konulan engeller kaldırılmış oldu.

Yunanistan'ın bu uzlaşmacı hareketine karşın Almanya Merkez Bankası Yunanistan karşısındaki sert duruşunu değiştirmedi.

Bundesbank başkanı Jens Weidmann bir Alman gazetesine yaptığı açıklamada Yunan bankalarına yönelik olarak ECB tarafından sağlanan acil durum kredi hattını eleştirdi ve bu uygulamanın Avruoa merkezi bankacılık sisteminin
devletler finanse edemeyeceği düzenlemesine aykırı olduğunu söyledi.

Yunan bankaları kendi ülkelerinin merkez bankalarında acil durum likidite imkanından kredi kullanıyor. Yunan bankaları bu parayı kısa vadeli devlet tahvillerini almak için kullanıyor ve böylece ülkenin kendini finanse etmesini
sağlıyor.

ECB bu fonun sınırını her hafta artırıyor, en güçlü artışı da salı günü 1.1 milyar euro artışla 80 milyar euroya çıkarmıştı. Ancak Weidmann bunu sorguluyor ve
"Devletlerin parasal olarak finanse edilmesin yönelik yasağı dikkate alırsak, Ben piyasalara erişimi olmayan bankaların kredilerle donatılmasının ve sonra da bu krediyle yine piyasalara erişimi olmayan kendi devletlerini finanse etmesinin doğru olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras'ın hükümetle olan ilişkisi bazı gazetelerin kendisini kreditörlerle yürütülen görüşmeleri baltalamakla suçladıktan sonra bozulmaya başladı ve bazı hükümet yetkilileri kendisini diğer bazı konularda da açıkca eleştirdiler. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.