Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı

Küresel piyasalar Fed'in dün akşamki faiz artırım kararının ardından karışık bir seyir izlerken, bugün başta TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) olmak üzere dünya genelinde birçok ülke merkez bankasının toplantısı yatırımcıların odağında olacak.

A+A-

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşamki faiz artırım kararının ardından karışık bir seyir izlerken, bugün başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) olmak üzere dünya genelinde birçok ülke merkez bankasının toplantısı yatırımcıların odağında olacak.
        
Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren yılın son toplantısından beklentiler doğrultusunda faiz artırım kararı çıktı. Fed, politika faizini yüzde 1,25-1,50 aralığına yükseltirken, kararın 2'ye karşı 7 oyla alındığı ifade edildi. FOMC'nin çeyreklik ekonomik projeksiyonlarında, üyelerin 2018'deki faiz oranına ilişkin tahminlerinde önceki projeksiyona göre değişiklik olmaması dikkati çekti. Buna göre, FOMC'nin 2018 yılına yönelik medyan faiz oranı beklentileri yüzde 2,1'de sabit tutuldu. Bu oran, bankanın gelecek yıl 25 baz puanlık 3 faiz artışı yapmayı planladığına işaret ediyor.        

         
Toplantı sonrası düzenlenen basın konferansında, son faiz artırımını ve ekonomik gelişmeleri değerlendiren Fed Başkanı Janet Yellen, FOMC'nin, politika faizini yüzde 1,25-1,50 aralığına çıkarma kararını, "kademeli sıkılaştırmanın güçlü istihdam piyasasını koruyacağı ve enflasyonu yüzde 2'ye dönmesini sağlayacağı gerekçesiyle aldığını" kaydetti. Yellen, ABD yönetiminin vergi sisteminde yapacağı değişikliklerin büyümeyi gelecek birkaç yılda muhtemelen biraz hızlandıracağına işaret ederken, güncellenen ekonomik projeksiyonların FOMC üyelerinin vergi paketine yönelik değerlendirmelerini yansıttığını bildirdi.        
       
ABD'de Fed kararı ve Başkan Donald Trump'ın, vergi indirimi sözünü yerine getirmesine sadece günler kaldığını söylemesinin ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,33 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,20 değer kazanırken, S&P 500 endeksi yatay seyretti. Dolar endeksi ise dün açıklanan verilerin ardından başlayan düşüşünü Fed sonrası da devam ettirerek, günü yüzde 0,71 azalışla 93,4'ten tamamladı. Dün ABD'de açıklanan enflasyon verileri beklentiler doğrultusunda gelirken, saatlik kazançlardaki yıllık artışın yüzde 0,2 ile beklentilerin altında kalmasının doların güç kaybetmesine neden olduğu belirtiliyor.        
         
Avrupa tarafında, Brexit görüşmeleri, Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla bugün başlayacak  AB Liderler Zirvesi ve yine bugün açıklanacak ECB, İngiltere ve İsviçre merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. AB Zirvesi'nde Brexit, sığınmacılar, Kudüs, Rusya, savunma, sosyal ve ekonomik konular ele alınacak. Dün Almanya'da açıklanan enflasyon yıllık yüzde 1,8 ile beklentiler doğrultusunda artarken, Avro Bölgesi sanayi üretimi ise yüzde 3,7 ile tahminlerin üzerinde arttı. Söz konusu gelişmelerle avro/dolar paritesi 1,18'in üzerine çıkarken, pay piyasalarında düşüşler görüldü. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,44, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 değer kaybetti.        
        
TCMB'nin GLP faiz oranını 100 baz puan artırması bekleniyor        
        
Bugün Çin'de açıklanan veriler beklentiler doğrultusunda gelirken, Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) kısa vadeli faiz oranlarını sürpriz bir şekilde artırması sonrası Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,5 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi de yüzde 0,4 geriledi.        
         
Yurt içinde, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde dün pay piyasalarında satış baskısı etkili olurken, dolar/TL ise uluslararası piyasada doların değer kayıplarına paralel 3,8132'ye geriledi. BIST 100 endeksi dün yüzde 0,82 azalışla 108.153 puandan günü tamamladı.        
         
Analistler, TCMB, ECB ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) başta olmak üzere dünya genelinde açıklanacak merkez bankalarının faiz kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, BIST 100 endeksinde 106.400 seviyesinin destek, 109.300 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.        
         
AA Finans'ın PPK toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistler, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında 100 baz puan artış bekliyor. Ekonomistlerden sadece biri bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) 50 baz puanlık artış beklerken, diğerleri bu faizlerde değişiklik öngörmüyor. Öte yandan, ankete katılan ekonomistlerin yüzde 25'i marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) artış beklediğini bildirdi. Ekonomistlerden biri 25 baz puan, 2'si 50 baz puan ve 2'si de 100 baz puan artış bekliyor.        
         
TCMB, PPK'nın ekim ayı toplantısında politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,25'te sabit tutmuştu.        
         
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:        
         12.00 Avro Bölgesi, aralık ayı imalat sanayi PMI        
         14.00 Türkiye, TCMB faiz kararı        
         15.00 İngiltere, BoE faiz kararı        
         15.45 Avro Bölgesi, ECB faiz kararı        
         16.30 ABD, kasım ayı perakende satışlar        
         17.45 ABD, aralık ayı imalat sanayi PMI        
 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.