Yurt içi piyasalar sanayi üretim verisine odaklandı

Yurt içi piyasalar sanayi üretim verisine odaklandı

Küresel piyasalar, veri takviminin zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde sakin bir seyir izlerken, pozitif seyreden yurt içi piyasalar bugün sanayi üretim verisine odaklandı.

A+A-

Küresel piyasalar, veri takviminin zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde sakin bir seyir izlerken, pozitif seyreden yurt içi piyasalar bugün sanayi üretim verisine odaklandı.
      
ABD'de dün veri gündeminin zayıf olmasına karşın beklentilerden iyi gelen şirket bilançolarının desteğiyle pay piyasaları yükseliş eğilimini korudu. ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının takip edildiği piyasalarda dolar endeksi yatay bir seyir izledi.      

         
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, dün Nashville kentinde yaptığı konuşmada, bankanın faiz oranının mevcut seviyesinde bırakılmasının yerinde olduğunu ifade etti. Uzmanlar tarafından "güvercin" olarak değerlendirilen Bullard, Fed'in faiz artışlarına ara vermesi gerektiğini belirtirken, "Politika faiz oranının kısa vadede şu anda olduğu seviyede kalması uygun." ifadesini kullandı. Söz konusu gelişmelerle Dow Jones endeksi yüzde 0,12, S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,51 değer kazandı.      
       
Avrupa tarafında, dün açıklanan Avro Bölgesi'nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, önceki aya göre hafif azalışla 27,7 puana geriledi. Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de 19,8 puandan 16 puana indi. Ayrıca, Almanya'da sanayi üretim endeksi haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1 azaldı. Verilerin ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,33 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi 0,27 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 yükseldi.      
         
Bugün Japonya ve Çin'de açıklanan cari işlemler fazlasının beklentileri aşması sonrasında kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,1 yükseldi.      
         
Yurt içinde, dün döviz kurlarında yatay bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi gün içinde gördüğü en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını kırdı. Endeks, dün yüzde 1,14 değer kazanarak günü 109.781 puandan tamamladı.      
         
Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretim verisinin takip edileceğini, yurt dışında ise veri gündeminin zayıf olduğunu belirterek, BIST 100 endeksinde 110.000-110.200 bandının direnç bölgesi olarak öne çıktığını ifade etti. Direnç bölgesi ve üzerinde kar satışlarının etkisini artırması durumunda 107.700 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini kaydeden analistler, dolar/TL'de ise 3,5250-3,5400 bandının izleneceğini bildirdi.      
         
AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, haziranda arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,4 artmasını bekliyor. Öte yandan, haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 4,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 0,2 artacağı tahmin ediliyor.      
         
Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 3,5 artmış, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi ise aylık bazda yüzde 1,5 azalmıştı.      
         
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:      
         10.00 Türkiye, haziran ayı sanayi üretimi endeksi      
         17.00 ABD, haziran ayı JOLTS açık iş sayısı      


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.