Yüzde 60 hükümeti kuramıyor

Yüzde 60 hükümeti kuramıyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP'nin HDP açıklamaları nedeniyle muhalefetin hükümeti kuramayacağının anlaşıldığını söyledi

A+A-

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP ve HDP'den gelen açıklamaların ardından muhalefet partilerinin oluşturduğu bloğun kendi arasında hükümet çıkarmasının çok kolay olmadığını söyledi.

Altay, Meclis'te milletvekili kaydını yaptırmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Öncelikle muhalefet bloğu hükümeti şekillendirmeliydi. Ama MHP ve HDP'den gelen açıklamalar nedeniyle bu kolay görünmüyor. Bir araya gelemiyorsanız parlamentoda neden varsınız?" diye konuştu.

7 Haziran'da yapılan genel seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP yüzde 40.9 oyla 258 milletvekili çıkarırken, CHP yüzde 25 ile 132, MHP yüzde 16.3 ile 80 ve HDP yüzde 13.1 ile 80 sandalye kazandı.

Hükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerekiyor.

2011 seçimlerinde yüzde 49.83 oyla 326 milletvekili çıkaran AKP 2002 yılından bu yana aralıksız olarak tek başına iktidardaydı. 7 Haziran seçim sonuçlarının ardından Türkiye'de 13 yılın ardından koalisyon senaryoları gündeme gelmişti.

CHP, seçmenin bu seçim sonuçları ile üç muhalefet partisine koalisyon görevi verdiğini belirtirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP ile hiçbir ortamda bir araya gelmeyeceklerini belirtmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçları ile partiler arasında yüzde 60/yüzde 40 dengesinin kurulduğunu belirterek, "Bütün siyasi partilerin bu dengeyi göz ardı etmemesi gerekiyor ve hükümeti kurmada asıl görev yüzde 60'lık bloğa düşüyor" demişti.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise, AKP ve CHP'nin kendilerinin ilkelerini de içine alacak bir koalisyon kurması durumunda dışarıdan destek sunacaklarını açıkladı.

Altay, AKP-CHP olası koalisyon hükümetine ilişkin soruya karşılık, "Genel Başkanımızın açıkladığı 14 ilke AKP'nin de karşı çıkacağı şeyler değildir. Hukukun üstünlüğüne mi karşı çıkacaklar?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde partisinin koalisyon için 14 ilkesini açıklayarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın anayasal sınırlara çekilmesi, yolsuzluklarla mücadele gibi konulara verdikleri önemi dile getirmişti. 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.