"Zayıf TL fırsat yarattı, TVF şirketleri de masada"

"Zayıf TL fırsat yarattı, TVF şirketleri de masada"

Abu Dabi yatırım fonu başkanı Al Suwaidi, Financial Times'a yaptığı açıklamada, zayıf TL'nin kendileri için fırsat yarattığını, Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki şirketler için de görüşme yaptıklarını söyledi.

A+A-

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hassan Al Suwaidi, Türkiye'deki yatırım hazırlıkları ile ilgili İngiliz Financial Times (FT) gazetesine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

TL'deki zayıflığın fırsatlar sunabileceğine dikkat çeken Al Suwaidi, “Eğer uzun vadeli bakarsanız, Türkiye'de varlık satın almak için harika bir zaman” dedi.

Zayıf TL nedeniyle Türkiye'de satın alma yapmak için ‘harika bir zaman' olduğunu belirten Al Suwaidi, Türkiye Varlık Fonu ile bir dizi fırsatla ilgili görüşme halinde olduklarını, TVF bünyesindeki şirketlerin de masada olduğunu söyledi.

TL'nin serbest düşüşte olduğu, kriz uyarılarının arttığı ve çok az yabancı yatırımcının yatırım yapmaya gönüllü olduğu bir dönemde Abu Dabi kamu yatırım fonu tarafından Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yatırım sözü verildiğini hatırlatan FT, fonun Türkiye'de şu an yatırım peşinde olduğunu, finans, lojistik ve gıda sektörlerinin ön planda bulunduğunu aktardı.

Sözcü'nün haberine göre Suwaidi, “Sizi dahil edebilecekleri ya da bir platform geliştirebileceğiniz atıl varlıkları var, birlikte birkaç şeye bakıyoruz” dedi.

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın Türkiye’yi ziyaret ettiği 2021 yılı Kasım ayı, TL’nin 2001 krizi sonrasındaki 20 yılda en sert değer kaybı yaşadığı ay olarak tarihe geçmişti. Dolar/TL kuru kasımda yüzde 40,3 oranında artmıştı.

10 milyar dolarlık fon ayrıldı

Abu Dabi Kalkınma Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hassan Al Suwaidi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın 24 Kasım 2021 tarihinde Ankara'da imzaladığı işbirliği anlaşmalarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunmuştu.

Al Suwaidi, “Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmıştır.” demişti.

Katar da "fırsatları bekliyoruz" demişti

Katar Dışişleri Bakanı da 6 Aralık’ta Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptıkları ortak basın toplantısındaki açıklamasında “Türkiye'deki ekonomik durumu yakından izliyoruz. Türkiye'deki ekonomik sorunlardan ortaya çıkacak fırsatları dört gözle bekliyoruz” demişti.

TVF bünyesinde hangi şirketler var?

28 ŞİRKET, 2 LİSANS, TAŞINMAZLAR…

TVF, 7 farklı sektörden 28 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahip.

Söz konusu şirketler ve lisansların isimleri şöyle:

Finans sektörü: Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik

Ulaştırma ve lojistik sektöründeki şirketler: Türk Hava Yolları, PTT, İzmir Alsancak Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri

Enerji sektörü: Botaş, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya

Şans oyunları sektörü: Nakit Karşılığı Şans Oyunları Lisansı, At Yarışı Düzenleme ve Bahis Kabul Etme Lisansı

Teknoloji ve telekom sektörü: Turkcell, Türksat, Türk Telekom, Platform Ortak Kartlı Sistemler AŞ

Tarım ve gıda sektörü: Çaykur, Kayseri Şeker, Türk Şeker

Madencilik sektörü: Eti Maden, TVF Maden

Fon, Haziran 2020'de yaptığı açıklamayla, İsveçli Telia'nın yüzde 24'lük hissesini satın alarak Turkcell'in kontrolünü eline aldığını duyurmuştu.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesine de yatırım yapan TVF'nin portföyünde Türkiye genelinde 46 adet taşınmaz bulunur.

İlgili Haberler