Zerrab'ın ortağına 2.7 milyar dolar lazım

Zerrab'ın ortağına 2.7 milyar dolar lazım

Babek Zencani 17-25 Aralık operasyonlarında adı bakanlara rüşvet iddiasında geçen Reza Zerrab'ın İran'daki ortağı olduğu sürülen ve idam cezasına çarptırılmıştı

A+A-

İran'ın başkenti Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nce idam cezasına çarptırılan işadamı Zencani'nin 2,7 milyar doları getirmesi halinde ölüm cezasından kurtulabileceği bildirildi.

Babek Zencani'nin, Türkiye'de 17-25 Aralık 2013'teki operasyonlarında adı bakanlara rüşvet iddiasında geçen Azeri asıllı Reza Zerrab'ın İran'daki ortağı olduğu sürülmüştü. Zencani kısa bir süre önce idam cezasına çarptırılmıştı

Devletin sahip olduğu İran Ulusal Petrol Şirketi'ne ait 2.7 milyar dolarlık petrol parayı zimmetine geçirmekle suçlanan işadamı Babek Zencani'ye pazar günü idam cezası verilmişti.

Tahran yönetimi 5 ay yargılandıktan sonra idam cezasına çarptırılan Babek Zencani'nin zimmetine geçirdiği iddia edilen 2,7 milyar doları getirmesi halinde ölüm cezasından kurtulacağını bildirdi.

İran haber ajansı ISNA 'da yer alan haberde, İran Adalet Bakanı Mustafa Pur Muhammedi, Zencani güvenlik birimleriyle ortak çalışıp 2,7 milyar doları geri getirirse idam cezasından kurtulabilir dedi.

'Ne zamanki biz parayı hesaplarımızda görürüz...'

Bakan Pur Muhammedi, " Ne zamanki biz parayı banka hesaplarımızda görürüz, işte o zaman Zencani bizimle ortak çalışıyor deriz. Şu ana kadar bizimle ortak çalıştığına dair bir emare yok" dedi.

Öte yandan Babek Zencani'nin avukatı Resul Kouhpayezadeh ölüm cezasının iptali için temyize başvuracaklarını açıkladı.
Babek Zencani kimdir?

42 yaşındaki Tahran doğumlu işadamı Babek Zencani, 2012 'de İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad iktidarında BM ve ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımları delerek İran’a döviz akışı sağlayan işadamı olarak biliniyordu. Nisan 2013’te ABD ve AB’nin yaptırım listesine giren Zencani’nin yurtdışındaki hesapları dondurulunca İran’a döviz akışı kesildi.

Bu tarihten sonra Türkiye’den İran’a altın ticareti başlattığı ileri sürüldü. İran Meclisi’nde üç yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Zencani, 30 Aralık 2013’te İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla tutuklandı. Zencani, 3 Ekim 2015’te Tahran Devrim Mahkemesi’nde başlayan davada İran'da cezası idam olan “fesat fil arz”, yani “yeryüzünde yolsuzluğu yaymak” ile suçlanıyordu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.