Zoom'un Çinli rakipleri de uluslararası pazara açıldı

Zoom'un Çinli rakipleri de uluslararası pazara açıldı

Pekin'in geçtiğimiz Eylül ayında Zoom'un uluslararası versiyonunu bloke ederek pazarı, Alibaba'nın DingTalk'u ve Tencent destekli VooV gibi yerel şirketlere açması bu iki uygulamanın büyük gelişme kaydetmesini sağladı.

A+A-

Kaliforniya merkezli video konferans iletişim şirketi  Zoom, salgın döneminde milyonlarca kişinin seçtiği araç haline geldi ve Microsoft ve Google gibi çok daha büyük rakip şirketlerin ürünlerini gölgede bıraktı. Ancak şimdi de Zoom  Çin'in büyük teknoloji şirketlerinin rekabetiyle karşı karşıya. BBC business editörü  Peter Hoskins'in analizine göre Pekin'in geçtiğimiz Eylül ayında Zoom'un uluslararası versiyonunu bloke ederek pazarı, Alibaba'nın DingTalk'u ve Tencent destekli VooV gibi yerel şirketlere açması bu iki uygulamanın büyük gelişme kaydetmesini sağladı.

 

DingTalk, Çin'de 10 milyon işletmenin yanı sıra 120 milyon öğrenci tarafından kullanıldığını açıkladı. Çok sayıda insanın evden çalışmaya geçmesiyle DingTalk, bir video konferansa katılabilecek kişi sayısını 300'ün üzerine çıkardı.

Alibaba, Nisan'da uluslararası uygulama DingTalk Lite'ı Asya pazarlarında kullanıma açtı. Bu uygulama Japonca, İngilizce ve Çince kullanılabiliyor. Ondan iki hafta önce, Çin'in bilgisayar oyunları devi Tencent de video konferans uygulamasını uluslararası kullanıma açmıştı. Tencent'in Aralık ayında uluslararası piyasaya sürdüğü uygulama VooV da 300'ü aşkın katılımı olanaklı kılıyor ve Hindistan, Japonya ve Singapur dahil birçok ülkede kullanılıyor.

Zoom'un kendi verilerine göre, şirketin günlük aktif toplantı katılımcı sayısı 300 milyonu buluyor. Ancak günlük kullanıcı veya kayıtlı kullanıcı sayısına dair bir veri yayımlamıyor.

Transparency Market Reserach adlı analiz şirketine göre, video konferans teknolojisinin küresel piyasa değerinin 2030'a kadar 16 milyar doları bulması bekleniyor. Geçen yıl bu rakam 6 milyar dolardı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.