Züccaciye mağazaları kepenk indirebilir

Züccaciye mağazaları kepenk indirebilir

Girdi fiyatlarındaki artışlar ve kurdaki aşırı dalgalanma züccaciye sektöründe tedarik sıkıntılarını derinleştiriyor

A+A-

Açılmalar sonrası artan talebe bağlı olarak tam kapasite ile çalışmaya başlayan birçok sektörde hammadde ihtiyacı arttı. Söz konusu talebe bağlı olarak tarihi yüksek seviyelere çıkan hammadde fiyatlarına, kurdaki artış da eklenince tedarik durma noktasına geldi. Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, “Ürün tedarikinde müthiş bir durma var. Satılan malın yerine yenisi konamıyor. Yakında rafa konulacak ürün bulunamayacak. Kurun durması lazım ki ticaret hayatı normale dönsün” dedi.

Dünya'dan Yener Karedeniz'in haberine göre ZÜCDER tarafından Antalya’da düzenlenen 8. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmalarında bir grup gazeteci ile bir araya gelen Öksüz, son gelişmeler nedeni ile sektördeki herkesin bir haftadan beri fiyatlarını güncellediğini belirtti.

Kimsenin yeni sipariş almadan fiyat veremediğinden yakınan Öksüz, “Siz üretici olsanız, KDV’sini ödeyeceksiniz, hammaddesini ödeyeceksiniz, 6 aylık çek alacaksınız, hadi bir fiyat verin bakalım. Veremezsiniz. Fiyatlar zaten çok çıktı. Peşin parayla yapıldığı için de birçok noktayı gezin, rafl ar boş. Böyle bir ticaretin içerisine sırf ihracat olarak bakmayıp bütüncül bakmak lazım. Bu kur artışının durması lazım ki ticaret hayatı normale dönsün” diye konuştu.

Hammadde ithalatına destek verilmeli

Salgın ile birlikte yeniden şekillenen tedarik zincirinde her ülkenin pazardan pay alabilmek için mücadele ettiğini ve sektöre yeni oyuncuların girdiğini vurgulayan Öksüz, sanayicilerin tam da bu dönemde desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Öksüz, “Şu an bizim yatırımlar yapmamız, bununla da dünya pazarında ileri bir seviyeye gelmemiz lazım. Ama kredi maliyetleri yüksek. Birkaç puan aşağı çekildi ama onun karşılığında enerji gibi birçok maliyet yükseldi. Bizim hammaddeyi katma değerli hale getirip yurt dışına çıkmamız lazım. Şu an plastik ithalatında 6,5, çelikte ise yüzde 12 ek vergi bulunuyor. Dünyada bunu üreten ülkeler, hammaddelerini yurt dışına gönderdiklerinde ilave vergiler koydular. Ama bizim ülkemizde hem hammadde yurtdışına satılıyor hem de üretemeyip almak zorunda olduğumuz hammaddeye ek vergi uygulanıyor. Bu hammadde konusunda bırakın ek vergi ödemeyi, sübvansiyon yapılmalı. Ek vergi kaldırılmalı ve mümkünse yurt içinde hammaddenin üretilmesiyle ilgili çalışmalar yoğunlaşılmalı” diye konuştu.

Seneye ilk 5’e girebiliriz

İhracat tarafında ise işlerin salgın sonrası artan talebe bağlı olarak oldukça iyi gittiğini, ocak ekim döneminde 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan Öksüz, “Ayda 500 milyon dolar demek bu. Yılı 6 milyar dolarla kapatacağız. Dolar kurundaki hareketlilik biraz daha etki sağlayabilir. Yani yılı 6, 5 milyar dolarla da kapatabiliriz. Geçen yıl 4,5 milyar dolar yapmıştık. Bu rakamla dünyada 10. sıradaydık. Dünya pazarından, yüzde 1,98’lik pay alıyorduk. Bu yıl ilk 7’ye, altıya çıkaracağımızı düşünüyorum. Seneye inşallah İngiltere’yi geçersek, 2 yılda 10’unculuktan ilk 5’e yükselmiş olacağız” dedi.