Akdoğan: YPG’yi tribünden izlemeyiz

Akdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG mevzilerini vurmasıyla ilgili, “Türkiye oturup her şeyi trübünden izleyecek bir ülke değil" dedi

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG mevzilerini vurmasıyla ilgili, “Türkiye oturup her şeyi tribünden izleyecek bir ülke değil" dedi.

Kanal 7 televizyonuna konuşan Yalçın Akdoğan, YPG mevzilerinin vurulması konusunda, bunun ilk defa yaşanan bir durum olmadığını belirterek, Türkiye'nin burada ilkesel bir duruş sergilediğini söyledi.

Akdoğan,"Kimden saldırı geldiyse rejim güçlerinden, DEAŞ'tan ya da PYD'den kimden bu şekilde Türkiye tarafına bir mühimmat düştüyse karşılığı verilmiştir. Burada ilk olan durum, TSK'nın bu şekilde mukabelede bulunması değil, bölgede farklı hareketlenmelerin olmasıdır” şeklinde konuştu.

PYD'nin ve YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesini kırmızı çizgi olarak gördüklerini daha once belirttiklerini söyleyen Akdoğan, “Bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik" dedi.

Başbakan Yardımcısı, son dönemde Afrin'den doğuya doğru YPG'nin harekete geçtiğini ve Azez'e doğru hamlelerde bulunulduğunu gördüklerini bildirdi.

Akdoğan, bunların doğrudan Türkiye'yi tehdit eden meseleler olduğuna vurgulayarak,"Bunlar Türkiye'nin ulusal güvenliğini ilgilendiren konulardır. Dün de angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabelede bulunulmuştur” dedi.

Durup dururken bir iş yapmadıklarını dile getiren Akdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye oturup her şeyi kenardan seyredecek, tribünden izleyecek bir ülke değil. Kendi ulusal güvenliğini ve çıkarlarını da değerlendirecek bir ülkedir. Azez'e doğru PYD'nin sarkmaya başlaması, Halep'le Tel Rıfat tarafına doğru baskı uygulaması kabullenilecek bir durum değil.

Orada muhalefet zaten rejim güçleri ve işbirlikçi Rusya'nın bombardımanıyla Halep'in kuzeyindeki hattı kestiler. Bu başlı başına vahim bir durumdur.”

Özellikle siviller açısından Halep'in üst kısmındaki hareketliliğini kesilmesinin başlı başına bir problem olduğuna değinen Akdoğan, Tel Rıfat'taki saldırılardan dolayı Türkiye doğru 10 binlerce insanın göç dalgası oluşturduğunu aktardı.

Türk Silahlı Kuvetleri (TSK) dün akşam obüslerle Azez çevresinde ilerleyen YPG mevzilerine bombardıman yapmıştı.

Reuters haber ajansının Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı habere göre, Türkiye bugün de Halep’in kuzeyindeki YPG mevzilerini top ateşine tutarken, 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.