Avam Kamaras'nda kritik Brexit'in oylaması

İngiltere parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası ülkenin 12 Nisan'da Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız ayrılmasını önlemek için Brexit'in ertelenmesine yönelik yasa tasarısını onayladı

İngiltere parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası ülkenin 12 Nisan'da Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız ayrılmasını önlemek için Brexit'in ertelenmesine yönelik yasa tasarısını onayladı.

Muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Yvette Cooper'ın sunduğu yasa tasarısı Avam Kamarası'nda yapılan bütün aşama oylamalarda kabul edildi.

Tasarı nihai oylamada 312'ye karşı 313 oyla kabul edildi. Tasarı şimdi parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'na sevk edilecek.

May Salı günü, üç kez reddedilen Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirmek için İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ile birlikte çalışmak amacıyla, mevcut durumda 12 Nisan olan Brexit tarihinin tekrar kısa süreli olarak ertelenmesini isteyeceğini söylemişti.

Cooper, herhangi bir erteleme süresi boyunca nasıl karar alınacağına dair net süreç oluşturmak için bu tasarının gerekli olduğunu söyledi. Tasarı, May'in herhangi bir ertelemenin detayı için parlamentonun onayını almasını gerektiriyor ve milletvekillerine farklı bir erteleme teklifinde bulunmalarına imkan tanıyor.

Cooper parlamentoya yaptığı açıklamada, "Belki de en önemlisi, başbakanının ne istediği konusunda AB parlamento desteğini gösterecek" dedi.

AB liderlerinin Brexit tarihinde herhangi bir ertelemeyi oybirliği ile onaylaması gerekiyor. 12 Nisan'da anlaşmasız Brexit'i önlemek isteyen May'in önümüzdeki Çarşamba günü AB liderleri ile Brüksel'de yapacağı zirve toplantısında Brexit anlaşmasını parlamentoda onaylatmak için makul bir strateji sunması gerekiyor.