Cemaate yakın şirket hisseleri eridi

Mali polisin başlattığı ve işadamları, bankacılar, bürokratlar ve bazı bakanların yakınlarını kapsayan operasyon, Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen şirket hisselerinin Borsa İstanbul’da ortalamanın üstünde değer kaybetmesine neden oldu

Mali polisin İstanbul’da başlattığı daha sonra Ankara’ya sıçrayan, başka illere de uzanabileceği ileri sürülen operasyon, Gülen Cemaati'ne yakın şirket hisselerinin borsada önemli oranda değer kaybetmesine neden oldu.

Bu sabah başlayan operasyon kapsamında işadamları, bankacılar bürokratlar ile bazı siyasetçi yakınları gözaltına alındı. Operasyonun piyasa analistleri ve yabancı yayın organları tarafından Gülen Cemaat’inin hükümete karşı yeni bir hamlesi olarak değerlendirilmesi piyasalardaki risk algısının artmasına neden oldu. Borsa İstanbul’da hisse senetleri ortalama yüzde 5.21 değer kaybederken dolar 2.04’ün Euro ise 2.80’in üstüne çıktı.

Hükümetin karşı hareket yapabileceği beklentisi, tedirginliğin daha da artmasına neden olurken borsada Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen şirketler ile yöneticileri operasyon kapsamına giren şirketlerin hisseleri, ortalamanın üstünde değer yitirdi. Bu hisselerde işlem hacminde de önemli artış yaşandı.


Gülen Cemaati'ne yakınlığı bilinen Bugün Gazetesi’nin de sahibi olan İpek Grubu’nun hisseleri olan İpek Doğal Enerji hisseleri günü yüzde 13 kayıpla 3.68 TL’den tamamladı. Yine aynı grubun hisselerinden Koza Madencilik yüzde 11.90 kayıpla 3.33’ten günü kapatırken, Koza Altın hisseleri yüzde 5.90 değer kaybederek 29.90’dan günü tamamladı. Yöneticileri operasyon kapsamında gözaltına alınan Emlak GYO’nun hisseleri yüzde 12.45 kayıpla 2.32’ye, Halk Bankası hisseleri ise yüzde 12.34 kayıpla 13.85’e geriledi.


İhlas Grubu hisselerinden İhlas Gazetecilik yüzde 12.12 kayıpla 0.58’e ve yine aynı grubun hissesi İhlas Holding yüzde 12.12 kayıpla 0.58 TL’ye geriledi. İhlas Ev Aletleri yüzde 10.90 kayıpla 0.49 TL’den günü bitirdi. İhlas Madencilik ise yüzde 9.79 kayıpla 7.18 TL'den kapandı