Charlie Hebdo'da yine Hz. Muhammed kapak

Katliamın ardından ilk sayısını yayımlayan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun kapağında Hz. Muhammed yer aldı.

Kanlı saldırının ardından dünyanın konuştuğu mizah dergisi Charlie Hebdo, 12 kişinin öldüğü katliamın ardından ilk sayısını çıkardı. Bugün satışa çıkan dergi 3 milyon adet basıldı.

Geçen hafta meydana gelen 12 kişinin öldüğü kanlı saldırının ardından derginin ilk sayısının kapağında yine Hz. Muhammed yer aldı.

"Üzerinde çok düşündük ve karar verdik"

New York Times'a kapak hakkında açıklama yapan derginin editörlerinden Gérard Biard, kapağa ne çizeleceğini çok düşündüklerini belirterek "Yazı işleri toplantısında kendimize sorduk: ' Ne söylemek istiyoruz. Hangi mesajı vermeliyiz? Ve bunu nasıl söylemeliyiz' diye. Ne yazık ki hiç şüphesiz ana tema bu oldu" dedi.

"Onların tanrısı ne?"

Kuaşi kardeşlerin dergiyi bastığı gün tatilde olan Biard, " Biz karikatüristler gülmekten başka hiçbirşeyi bilmeyiz. Onlar karikatür karakterleri çizenleri öldürdüler. Onların bildiği tek şey bu. Eğer bundan korkuyorlarsa onların tanrısı ne? " diyerek sözlerini tamamladı.

"İnançları eleştirmeye devam edeceğiz"

Dergi yazarlarından gelen açıklamada, Charlie Hebdo'nun tüm inançları eleştirmeye devam edeceği belirtilerek, "Bir mizah dergisi, dinleri eleştirmeden olabilir mi? Ama ölüm tehdidi almadığımız bir gün olmadı. Ancak kimse editoryal toplantı sırasında ekibimizin kalaşnikofla taranacağını tahmin edemezdi" dendi.

Charlie Hebdo dergisinin son sayısı Fransız Liberation gazetesinin ofisinde hazırlandı. Bugün piyasaya çıkan son sayı 3 milyon adet basıldı.

"Her şey affedildi"

Kapakta, gözü yaşlı Hz. Muhammed büyük harflerle ‘Ben Charlie'yim’ (Je suis Charlie) yazılı bir dövizi tutuyor, üstte ise yine büyük harflerle ‘her şey affedildi’(Tout est pardonne) yazıyor.

Charlie Hebdo dergisine geçtiğimiz hafta çarşamba günü düzenlenen saldırıda 12 kişi ölmüştü. Hayatını kaybeden derginin 5 karikatüristi arasında, yazı işleri müdürü Stéphane Charbonnier de vardı.