Uluslararası Para Fonu'na göre Çin, önümüzdeki beş yıl içinde küresel büyümenin en büyük itici gücü olacak ve ABD'nin katkısının iki katı katkıda bulunacak.
IMF'nin geçen hafta yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü verilerinden Bloomberg hesaplamalarına göre , küresel gayri safi yurt içi hasıla artışında Çin'in payı %22,6, Hindistan'ınki %12,9 ve ABD'nin payı %11,3 olacak.
Onları, her biri %3,6'dan az katkı ile Endonezya, Almanya, Türkiye ve Japonya takip ediyor.
Küresel büyümenin dörtte üçü 20 ülkeden kaynaklanacak ve %50'den fazlası sadece Çin, Hindistan, ABD ve Endonezya'dan gelecek.
IMF, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyümeye katkılarının G7 Grubu'nu geride bırakmasını bekliyor.
Genel olarak IMF, küresel büyümenin önümüzdeki beş yıl içinde daha yüksek faiz oranları ortamında yaklaşık %3 artacağını tahmin ediyor. 30 yılı aşkın süredir en zayıf görünüm.
Grubun raporu, son banka kargaşasının ve yapışkan enflasyonun durgunluk risklerini artırdığını vurguladı
"Görünüme yönelik riskler tamamen aşağı yönlü" olduğunun belirtildiği IMF raporuna göre, "Küresel ekonomi 2020-22 şoklarına ve son finans sektörü çalkantısına uyum sağlarken, kısa ve orta vadeli görünümü çok fazla belirsizlik gölgeliyor. İnatla yüksek enflasyona ilişkin endişeler devam ederken, durgunluk endişeleri önem kazandı."