Çipte teslimat süreleri kısalıyor

Susquehanna Financial Group'un araştırmasına göre çip üretiminde teslim süreleri kısalarak ortalama 25,5 hafta olarak gerçekleşti. Bu süre çiplere yönelik talebin düştüğüne işaret ediyor.

Çin’de çip teslim süreleri Ekim ayında altı gün azalırken bu süre 2016’dan bu yana yaşanan en büyük düşüş oldu. Öte yandan bu düşüş çiplere olan talebin hızla düştüğüne dair yeni bir gösterge olarak yorumlandı.

Susquehanna Financial Group'un araştırmasına göre, bir çipin sipariş verildiği ve teslim edildiği zaman arasındaki boşluk bu dönemde ortalama 25,5 hafta olarak gerçekleşti.

Analist Christopher Rolland geçtiği bir araştırma notunda, tüm ana ürün alanlarında ürünlerin artık eskisinden daha hızlı bir şekilde mevcut olduğunu ve Susquehanna'nın anket yaptığı şirketlerin yüzde 70'inin çipleri daha hızlı tedarik edebildiklerini kaydetti. 

Bilgisayar ve akıllı telefon en sert düşüşleri yaşadı

580 milyar dolarlık sektörde faaliyet gösteren bir dizi şirket, yatırımcılara zayıflayan ekonomi ve zayıf tüketici harcamaları nedeniyle talebin düştüğünü söyledi. Kişisel bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için parça üreten firmalar en sert düşüşleri yaşayan şirketler oldu.

Raporlar, son iki yılda siparişlerinin tamamını karşılayamayan endüstri için ani bir değişime işaret ediyor. Yaklaşık 3 aydan fazla süren karmaşık bir üretim sürecinden geçen çiplerde üreticiler bazı müşterilerine bir yıldan fazla beklemeleri gerektiğini söylemek zorunda kalmıştı. 

Susquehanna'ya göre, en geniş ürün yelpazesine ve müşteri listesine sahip çip üreticisi Texas Instruments'in teslim süresi Ekim ayında 25 gün azaldı. Buna rağmen, araçlarda kullanılan bazı ürünlerin arzı kısıtlı olmaya devam ediyor.

ABD ile Çin arasındaki gerilimler de çip endüstrisinin geleceğini bulanıklaştırıyor. Biden yönetimi, bu ay ABD şirketlerinin çip satışı için en büyük tek pazar olan Asya ülkesine satabilecekleri ürünleri sınırlayan yeni ihracat kısıtlamaları açıkladı.

Fiş stoklarının önemli bir ölçütü olan Philadelphia Menkul Kıymetler Borsası Yarı İletken Endeksi, bu yıl yüzde 39 düşerek kayıplarının bir kısmını geri kazandı.