"Endekste direnç 80350'de"

Endekste yukarı yönlü hareketin devamı halinde 80.350 ve 81.300 seviyeleri takip edilebilir.

Alan Menkul günlük bülteninde şu değerlendirmelere yer verildi: 

Olumlu beklentiyle BIST 100 kayıplarını toplamaya devam etti...                                                                                                             

 

BIST 100 endeksi dün günü 2,05% artışla, 79.747,89 puandan kapandı. Endekste işlemler 80.007,76 – 78.657,24 aralığından yapıldı.

Küresel Piyasalar

a)     ABD

Dün ABD’de mortgage başvuruları ve federal bütçe dengesi verileri açıklandı. Mortgage başvuruları geçtiğimiz hafta 8,4% artış gösterdi.

Piyasalar tarafında ise, dün gün içinde Amerikan endekslerinin enerji ve petrol hisseleri öncülüğünde yükseldiğini takip ettik.  Ayrıca, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Fed toplantısından çıkacak olan faiz kararı piyasaların seyri için belirleyici etken olacak.

Öte yandan dün Dünya Bankası tarafından “Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu” nun haziran sayısı yayınlandı. Raporda artan dış borçlanma maliyetleri ve düşen emtia fiyatlarıyla zor zamanlar geçiren gelişmekte olan piyasaların Fed’in olası faiz artırımından olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Banka, gelişmekte olan ülkelere yönelik büyüme tahminlerini 2015, 2016 ve 2017 yılları için sırasıyla 4,4%, 5,2% ve 5,4% olarak aşağı yönlü revize etti. Bu rakamlar, bir önceki raporda, sırasıyla 4,8%, 5,3% ve 5,4 5 olarak açıklanmıştı. Ayrıca, küresel ekonomi ile ilgili olarak 2015 yılı büyüme beklentisini 3%’ten 2,8%’e çekerek aşağı yönlü revize eden Dünya Bankası; 2016 ve 2017 yıllarına yönelik tahminlerinde bir değişiklik yapmadı. Dünya Bankası bu yıllarda küresel ekonomide sırasıyla 3,3% ve 3,2% büyüme öngörüyor. Raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde ise Türkiye ekonomisinin gerileyen petrol fiyatları ve küresel toparlanmadan faydalanamadığı ve büyümenin siyasi belirsizlik ve sıkı makro ihtiyati önlemlerde yavaşladığı vurgulanıyor. Enflasyonun da yüksek kur sebebiyle TCMB’nin tahmininin üzerinde seyrettiği işaret ediliyor. Amerikan borsaları dün alıcılı bir seyir izleyerek günü artıda kapattı.

b)    Euro Bölgesi

Euro Bölgesi’nde dün veri bakımından yoğun bir gün yaşandı. Nisan ayında Fransa’da sanayi üretimi aylık bazda 0,9% gerilerken, İngiltere’de 0,4% arttı. Yıllık bazda ise İngiltere’de sanayi üretimi 1,2% artış göstererek piyasa beklentisinin üzerinde açıklandı. İmalat üretimi de İngiltere’den gelen veriler arasındaydı. Nisan ayında imalat üretimi aylık bazda 0,4% düşüş gösterirken, yıllık bazda beklentilerin altında 0,2% düzeyinde gerçekleşti.

Dün yine Yunanistan gelişmelerini izlemeye devam ettik. Yunan hükümeti likidite problemlerinin çözüme ulaştırılması için 30 Haziran’da Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmeyi planlayan Tsipras; dün sürpriz bir şekilde Latin Amerika Zirvesi için bulunduğu  Brüksel’de , Merkel ve Hollande ile görüştü. Bu görüşmeden Yunanistan ve kreditörler arasındaki müzakerelerin daha yoğun sürdürülmesi kararı çıktı. Yunan hükümetinin kreditörlerle anlaşmaya varmaması durumunda kurtarma fonlarının serbest bırakılması mümkün olmayacak. Diğer yandan, dün bir AB yetkilisi Yunanistan’ın önceki gün sunduğu teklifin Tsipras’ın 3 Haziran’da belirtmiş olduğu bütçe hedeflerini karşılamada yetersiz olduğu yönünde demeç verdi.  Ayrıca, dün AB Komisyonu sözcüsü taraflar arasında Euro bölgesinin kabul edeceği bir anlaşma sağlamak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Piyasalar dün Yunan hükümetinin Merkel ve Hollande ile görüşme haberine olumlu tepki verdi; dün gün içinde Avrupa hisseleri yükseliş kaydetti.

Türkiye

Dün yurtiçinde gayrisafi yurtiçi hasıla verisi açıklandı. 2014’ün son çeyreğinde 2,6% büyüyen Türkiye ekonomisi, 2015’in birinci çeyreğinde yıllık ve çeyreklik bazda sırasıyla 2,3% ve 1,3% büyüme kaydetti.

Önceki gün koalisyon tasarılarının yurtiçi piyasalarına getirdiği rahatlama dün de sürdü. Piyasaların odağında şu sıralar koalisyon tasarılarına ek olarak erken seçim ihtimali de var. 

Paritelerle ilgili olarak, piyasadaki olumlu havayla beraber, güne 2,7557 seviyesinden başlayan USDTL, kapanışta 2,74’lü seviyelerden kapattı. Gün içinde 1,1386 – 1,1264 bandında seyreden EURUSD paritesi de 1,1325 seviyesinden kapandı. BIST 100 endeksi de USDTL’deki gevşemeyle alıcılı seyrederek günü artıda kapattı.

Bugün küresel piyasalarla ilgili olarak Euro Bölgesi, Çin ve ABD’den gelecek olan verileri izleyeceğiz.  Yurtiçinde ise dikkatlerimiz bugün açıklanacak olan Nisan ayı cari açık verisinde olacak.

Teknik Analiz

Dün iç piyasadaki olumlu beklentiyle güne artıda başlayan endeks 79.200 direnç seviyesini kırdı. Endekste yukarı yönlü hareketin devamı halinde 80.350 ve 81.300 seviyeleri takip edilebilir. Endekste satıcılı seyrin yaşanması durumunda ise sırasıyla 79.200 ve 78.200 seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir.

Şirket Haberleri

AKBNK : Şirket nitelikli yatırımcılara 56 gün vadeli 500.710.000 TL nominal değerdeki bono ihracı gerçekleştirdi.

BAKAN :  Şirketin Yönetim Kurulu başkanı tarafından daha önce KAP'a bildirilen, şirketin faaliyet konusunun değiştirilmesi ve bu kapsamda artık ihtiyaç duyulmayan varlıkların elden çıkarılması kararı şirket yatırımcıları için ayrılma hakkı doğurmuş olup, bu kapsamda ayrılma bedeli 2,2781 TL olarak öngörülmüştür.

ISFIN :Şirketin sermayesinin, tamamı 2014 yılı dönem karından karşılanmak üzere, 68.799.645.- TL tutarında bedelsiz olarak artırılarak 461.503.000.- TL'dan 530.302.645.- TL'na çıkarılmasına ilişkin işlemler tamamlanmış olup, yeni sermaye İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından 10.06.2015 tarihinde tescil edilmiştir.