Enflasyon ikinci tepeyi Eylül'de yapacak

Goldman Sachs, genel olarak enflasyon patikasının beklentilere pararel olmaya devam ettiğini, enflasyonda beklenen iki tepeden ilkinin Mayıs ayında gerçekleştiğini bildirdi.

TÜİK'in bugün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, genel olarak enflasyon patikasının beklentilere pararel olmaya devam ettiğini, enflasyonda beklenen iki tepeden ilkinin Mayıs ayında gerçekleştiğini bildirdi. Enflasyonda ikinci tepenin ise Eylül ayında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Goldman Sachs, ikinci tepenin yüzde 13,0'a yakın olacağını tahmin ettiklerini vurguladı. 

Enflasyon tahminleri için iki aşağı yönlü risk bulunduğunu ifade eden Goldman Sachs, bunlardan ilkinin yükselen marjinal fonlama faizi ve TCMB ortalama fonlama faizi olduğunu belirtti. Goldman Sachs, politika faizlerinin banka faizlerine aktarımının güçlenmesi halinde bunun gelecek 3, 6 ve 12 ay için 3,5-3,7-3,9 olan ABD Doları/Türk Lirası
tahminleri için aşağı yönlü riskler oluşturacağını da ifade etti. 

Goldman Sachs, hükümetin vergi indirimi veya fiyatlama kararları gibi para politikası dışı tedbirler alması halinde de enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabileceğine dikkat çekti. 

Bununla birlikte enflasyonun önümüzdeki aylarda tekrar yükselmesinin muhtemel olduğunu belirten Goldman Sachs, enflasyon görünümüne ek olarak global finansal şartlar ve Fed kararlarının TCMB'nin politika kararları üzerinde etkili olacağını vurguladı. 

Goldman Sachs, TCMB'nin 15 Haziran toplantısında faiz artırmasını indirmesine göre daha olası gördüklerini, ancak risklerin daha dengeli hale gelmeye başladığını da belirtti.