Erdoğan 15 ay içindeki 8. görüşme için Rusya'ya gidiyor

Erdoğan, son 15 ay içinde Putin ile 8'inci görüşmesi için bugün Rusya'ya gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki şehir Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile buluşacak. Böylece 1 yıl 3 ay gibi kısa bir sürede iki lider sekizinci görüşmeyi yapmış olacak...

24 Kasım 2015 tarihinde Rusya'ya ait Sukhoi Su-24 savaş uçağının sınır ihlali nedeniyle Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle kopan Türkiye-Rusya ilişkileri, 15 Temmuz ile birlikte başka bir rotaya kaymıştı. 

9 Ağustos 2016'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın St. Petersvurg'da Başkan Putin ile krizin ardından ilk kez görüşmesiyle başlayan yeni dönemde liderler yedi kez yüz yüze görüşerek yakın tarihte eşine rastlanayan bir "sıkı temas" ortamı yarattılar. Bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki şehir Soçi'de Başkan Putin ile buluşacak. Böylece 1 yıl 3 ay gibi kısa bir sürede iki lider sekizinci görüşmeyi yapmış olacaklar.

En son Başkan Putin 28 Eylül'de Ankara'ya günü birlik bir ziyaret gerçekleştmişti.

Konu ile ilgili soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya, Kuveyt ve Katar'a gerçekleştireceği ziyaretlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13-15 Kasım'da Rusya Federasyonu, Kuveyt ve Katar'ı ziyaret edeceğini anımsattı.
  
Erdoğan'ın ilk olarak, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetine icabetle Soçi'yi ziyaret edeceğini aktaran Kalın, "Ziyaret çerçevesinde iki ülke liderleri arasında yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkiler ile başta Suriye olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.

Kalın, Rusya ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefini gerçekleştirmeye yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti vesilesiyle geriye kalan son bazı ticari kısıtlamaların da tamamen kaldırılması ve vize muafiyet rejiminin yeniden tesis edilmesi yönündeki beklentilerin tekrar vurgulanacağını kaydeden Kalın, görüşmelerde enerji alanındaki yakın işbirliğinin de ele alınacağını kaydetti.

Soçi zirvesi, Ankara'dan S-400 füze sistemler ile ilgili "Anlaşma sağlandı, detaylar kaldı" açıklamasının yapıldığı bir döneme denk geliyor.

Ancak ziyarette ana gündem maddesinin gene Suriye krizi olacağı yorumları öne çıkıyor.