Euro dolara karşı yükseliyor

Euro/dolar paritesi, Almanya'da şubat ayı IFO İş Dünyası Güven Endeksi'nin beklentileri aşması sonrasında yükselişe geçti

Euro/dolar paritesi, Almanya'da şubat ayı IFO İş Dünyası Güven Endeksi'nin beklentileri aşması sonrasında yükselişe geçti.

Geçen haftanın son işlem gününde 1,3710 - 1,3740 bandında dengelenen Euro/dolar paritesi, haftanın ilk işlem gününde Almanya'da açıklanan şubat ayı IFO İş Dünyası Güven Endeksi'nin 111,3 ile beklentileri aşmasının ardından 1,3772'ye kadar yükseldi. 

Geçen hafta Ukrayna ve Tayland’da toplumsal çatışmaların artmasıyla birlikte gelişmekte olan ülkelere ilişkin risk algılamalarının yükselmesi sonucu dolar, gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmıştı. Cuma günü Ukrayna’da taraflar arasında anlaşmanın sağlanması, risk iştahında yeniden artış yaşanmasına neden oldu ve Türk lirası dolar karşısında değer kazandı. 

Dolar/TL bankalararası piyasada geçen haftanın son işlem gününde en yüksek 2,2046'yı gördükten sonra Ukrayna'dan gelen haber akışı sonrası günü 2,1763 seviyesinden tamamlamıştı.

Bugün bankalararası piyasada güne 2,1784 eviyesinden başlayan dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasına paralel olarak en düşük 2,1715'i gördü. Dolar/TL şu dakikalarda 2,18 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor. En düşük 2,9850 seviyesini gören Euro/TL ise Almanya IFO endeksleri sonrası 3,006 seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, Euro/dolar paritesinde 1,3770'in kırılması durumunda yeni hedeflerin 1,3815 ve 1,39 olarak takip edileceğini belirterek, kısa vadede yükselişler yaşansa da orta vadede bu seviyelerin zirve olarak kalacağını tahmin ediyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) çıkış stratejilerini devam ettirmesi ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yeni genişlemeci hamlelerde bulunacağı beklentisinin parite üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade eden analistler, bu sürecin başlaması durumunda ise paritede düşüşlerin görülebileceğini öngörüyor.