FED, gelecek aylar için ekonomiden umutlu

Açıklanan FED tutanakları, yetkililerin önümüzdeki aylarda ABD ekonomisinden gelecek verilerin, varlık alımlarını azaltmayı desteklemesini beklediğini gösteriyor

Fed'in 29-30 Ekim'de gerçekleşen Açık Piyasa Komitesi toplantılarının tutanakları yayımlandı. Fed yetkilileri toplantılarda aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını önümüzdeki aylarda ekonominin gelişim göstermesiyle azaltabileceklerini söyledi. Tutanaklara göre yetkililer, genel olarak verilerin istihdamdaki gelişimde istikrara yönelik kanıtlar sunmasını bekliyor ve bunun gelecek aylarda teşviklerin azaltılmasını sağlayacağını düşünüyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) varlık alımlarını, ekonomik büyümeyi yavaşlatabilecek ve istihdamdaki ilerlemeyi yıpratacak bir faiz oranı yükselişinden kaçınacak şekilde azaltmanın yolunu ve zamanını tartışıyor. Toplantı tutanakları, faiz oranlarının nasıl sıfıra yakın tutulacağına yönelik kapsamlı tartışmaları ortaya koyuyor. Komite, toplantıda bu planlarla ilgili bir karar almadı.

Tutanaklar, Fed yetkililerinin önümüzdeki aylarda ABD ekonomisinden gelecek verilerin varlık alımlarını azaltmayı desteklemesini beklediğine işaret etti. Fed yetkilileri daha önceki açıklamalarında varlık alımlarını sonlandırmak için işsizlik oranının yüzde 6,5'e gerilemesini, enflasyonun ise yüzde 2,5 oranında olmasını kriter olarak belirlemişti.

Piyasalar, geçen mayıs ayında Fed'in ocak ayında görevi şu anki Başkan Yardımcısı Janet Yellen'a devredecek olan Başkan Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından, geri çekilmenin eylülde başlayacağına göre pozisyon almış ancak bu yönde bir kararın çıkmamasıyla aralık ayını fiyatlamaya başlamıştı.

Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından, altının onsu son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Altın fiyatları elektronik işlemlerde yüzde 1,4 düşüşle 1,243 dolara geriledi. Bu, Temmuz ayından bu yana görülen en düşük seviye.
Tutanakların açıklanmasının ardından Wall Street eksiye döndü.