Fed’i Janet Yellen yönetecek

ABD Başkanı Barack Obama, Fed'in başkan adayı olarak Janet Yellen'i açıkladı. Halen Fed Başkan Yardımcısı olan Yellen, Senato tarafından onaylanırsa Şubat 2014'te göreve başlayacak.

ABD Başkanı Barack Obama, halen Fed Başkan Yardımcısı olan 67 yaşındaki Janet Yellen’i Fed’in yeni başkan adayı olarak açıkladı. Yellen’in Obama tarafından başkan adayı olarak lanse edilmesi, sürpriz değil. Bu açıklama zaten bekleniyordu. Nitekim Obama, şimdiki Fed Başkanı Bernanke ve Başkan Yardımcısı Yellen’i de yanına alarak bir basın toplantısı yaptı ve gelecek dönem Fed başkanı olarak Janet Yellen’in adaylığını açıkladı.

Şimdiki Başkan Ben Bernanke'nin başkanlık süresi 31 Ocak 2014 tarihinde sona erecek. Yellen, Senato tarafından da onaylanırsa Amerikan Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olacak.

Daha önce San Francisco Fed başkanlığı görevini yürüten Yellen, 2010 yılından bu yana Fed başkan yardımcısı olarak çalışıyor. Yorumcular, Fed'in bir numaralı koltuğuna ilk defa bir kadının oturacağına dikkat çekerken aynı zamanda Yellen’in parasal genişleme yanlısı tutumunu da işaret ediyorlar.
 

Beyaz Saray'da düzenlenen törende konuşan Yellen, Fed başkanı olarak mümkün olan en yüksek istihdamı, fiyat istikrarını ve sağlam bir finans sistemini destekleyeceğini söyledi. Yellen, "Fed'in görevi Amerikan halkının tümüne hizmet etmektir. Ancak hâlâ işsiz olan ve borçlarını nasıl ödeyeceğini, ailesini nasıl geçindireceğini bilmeyen çok sayıda Amerikalı var" diye konuştu.