FED'in kritik toplantısı bugün

Küresel piyasalarda 2013 yılının ikinci yarısının tamamında yön belirleyen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısının kararları bugün saat 21.00'de açıklanacak.

Fed ilk kez mayıs ayında sinyalini verdiği parasal genişlemenin verilere bağlı olarak bu yıl içinde yavaşlatılabileceğine ilişkin beklentiler ve açıklamaların bugüne kadar olduğu gibi 2014 yılının tamamında da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirten analistler, bugün alınacak kararlarla daha çok öngörülebilirliğin artırılıp artırılmayacağının takip edileceğini kaydediyor.

Dün ABD'de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,06 oranında sınırlı bir düşüşle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,31, Nasdaq Bileşik endeksi de yüzde 0,14 oranında düşüş kaydetti. Analistler, Fed'in tahvil alım programında yavaşlatmaya bu ay başlamasının düşük bir olasılık olduğunu belirterek, daha çok yapılan açıklamalarda çıkış takvimi ile ilgili net ifadelerin olup olmayacağının izleneceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında enflasyon verilerinin beklentilerden düşük, ZEW endeksinin ise beklentilerden yüksek gelmesinin ardından dün dalgalı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi önceki günkü sert yükselişin ardından etkisini artıran kar satışları ile günü yüzde 0,86 oranında düşüşle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,24, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 geriledi. Avro/dolar paritesi ise dün 1,3723 seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçti ve 1,3770 seviyelerinde dengelendi.

Yurt içi piyasalarda ise sabah borsa açılmadan basına yansıyan İstanbul merkezli operasyon haberinin ardından özellikle hisse senedi piyasalarında sert bir düşüş görüldü. Analistler, operasyon ile ilgili belirliliğin artmasıyla piyasalarda dengelenmenin sağlanabileceğini belirterek, bu durumda Fed kararlarının tekrar piyasaların odak noktasına gelebileceğini tahmin ediyor. BIST100 endeksinin 70.000 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, bugün de hisse bazlı sert hareketliliklerin olabileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu

11.00 Almanya, aralık ayı IFO endeksleri

11.30 İngiltere, kasım ayı işsizlik başvuruları

15.30 ABD, kasım ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri

21.00 ABD, Fed faiz kararı ve varlık alım miktarları