Gelişen piyasa varlıklarına ilgi uzun sürmeyebilir

Güneş DOĞAN

Portföy yatırımcıları, ekonomist beklentilerinin çok altında kalan ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed’in bu ay ve hatta Temmuz’da da faiz artırımına gitmeyeceğini öngörerek gelişen piyasa hisse ve tahvillerine yöneldi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre; Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Tayland, Güney Afrika, Brezilya ve Macaristan’a Haziran’da şimdiye kadar giren yabancı sermaye 5.2 milyar dolara ulaştı. Gelişen piyasa ülkelerine Mayıs ayında giren yabancı sermayenin net 1.2 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulduğunda yükselişin çok sert olduğunu söyleyebiliriz. Sermaye akışlarındaki bu ani değişim, Fed’in bir sonraki adımı ile ilgili beklentilerin gücünün göstergesi niteliğinde.

Ufak bir hatırlatma yapmak gerekirse; Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizini Aralık 2015’te 0.25 yüzde puan artırmıştı, yeni bir faiz artırım kararında alınması halinde bunun yine 0.25 yüzde puan seviyesinde gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

Gelişen piyasalara sermaye akışları geçen yılın ortasında Çin’deki ekonomik büyümenin tahminlerden hızlı bir yavaşlama göstermesi sonucu negatife düşmüştü. Çin ekonomisi ile ilgili endişelerin hafiflemesinin ardından toparlanan gelişen piyasa varlıkları, Fed’in 2015 yılı sonunda para politikasında sıkılaştırmaya giderek politika faizini küresel finansal krizden bu yana ilk kez artırması ile yeniden düşüş kaydetmişti.

Aralık’tan bu yana gelişen piyasalara sermaye akışları, Fed ile ilgili beklentilerdeki değişime paralel olarak volatil bir seyir izledi. Mart ve Nisan aylarında gelişen piyasa varlıklarına büyük ilgi gösteren yatırımcılar, tarım dışı istihdam verisi öncesinde faiz artırımının Haziran ayında geleceğini öngörmeleri ile Mayıs’ta gelişen piyasalardan uzak durdu. IIF verilerine göre; gelişen piyasalara giren yabancı sermaye Mart ve Nisan’da 43.7 milyar dolara ulaştı. Mayıs’ta ise gelişen piyasa tahvilleri 2.6 milyar dolar çekerken, hisse senetlerinde 1.4 milyar dolarlık satış yaşandı.

ABD’nin hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen’in güvercin tavrı, Fed’in faiz artıracağına dair beklentileri kırarken, ABD ve küresel ekonomilerdeki zayıflığa işaret ediyor. Bu da yatırımcıların gelişen piyasalar hisse ve tahvilleri gibi yüksek getirili varlıklar ile risk almaktan memnun olacakları anlamına geliyor. Ancak IIF’ye göre ABD’de faiz artırımı beklentisinin gerilemesi hem riskli hem de güvenli varlıkları hareketlendirdi.  Küresel hisse senetleri, yüksek getirili tahvilleri, gelişen piyasa para birimleri, petrol ve 10 yıl vadeli ABD ve Almanya tahvillerinin hepsi bu ay yükseliş gösterdi. IIF konu ile ilgili yayınladığı notta, “Küresel büyüme ivmesinin sınırlı ve kırılgan seyri sürdürmesinden endişeliyiz, piyasalarda son dönemde yaşanan yükseliş zirveye ulaşmış görünüyor” ifadelerini kullandı. Küresel ekonomiye ilişkin kaygıların yeniden baş göstermesi oyunun kurallarının değiştirebilir.